Blog | (1) Over omgaan met verlies en over verder gaan!

VerliesNiets in het leven grijpt ons meer aan dan verlies. Verlies van een dierbare, je vader of moeder, je beste vriend of vriendin, broer of zus, je eigen kind of levenspartner. En ieder die dit al eens heeft meegemaakt weet; op dat moment, de weken en maanden, soms jaren erna, het leven staat stil.

Dit geldt niet alleen bij verlies aan de dood, maar ook voor mensen die gaan scheiden, of het jou nu overkomt, omdat je partner besluit de relatie te verbreken of dat jij zelf hiertoe het initiatief hebt genomen. Uit ervaring van vele tientallen mensen die we mochten begeleiden (en die van onszelf), weten we, ook op een (echt)scheiding volgt een diep en langdurig proces van rouw en verdriet. Verdriet over dat wat niet geleefd kan worden waar je zo naar verlangd had, pijn over het gemis, verdriet over alleen verder moeten, verdriet over de pijn die je bij je partner voelt. Verdriet over al het moois dat jullie in die relatie of vriendschap met elkaar deelden dat je nu achter je laat.

Verlies ervaren mensen ook na een ernstige of levensbedreigende ziekte of ongeval, van een dierbare of bij zichzelf. Er is een leven vóór het ziek zijn of ongeval en een leven daarna. Wanneer je dit overkomt, hebben mensen veel tijd nodig om weer hun leven op te pakken, maar het wordt nooit meer zoals ervoor.

Een andere vorm van verlies is het verlies van een baan waar je zo veel van hield of zelfs van je bedrijf of van je huis, veelal omdat het financieel niet meer is op te brengen. Je verliest een deel van je bestaan, van je zekerheden of dat nu van je ego is of niet: de pijn is er heus niet minder om. Je ziet een deel van je toekomst in duigen vallen. Je raakt vrienden, buren of collega’s kwijt.

Een minder zichtbaar maar van binnen een evenzeer ingrijpend proces, maken mensen door die door een transformatie gaan van intense geestelijke groei. Die een deel van het ‘oude’ ego-gerichte leven omvormen en achter zich laten als gevolg van een keuze voor spirituele en geestelijke bewustzijnsontwikkeling. Ook wel ‘de donkere nacht van de ziel’ genoemd. Net als anderen worstelen zij met eenzaamheid en intens verdriet over dat wat voorbij is.

Bron: Geïnspireerd door Walter de Zeeuw

Interessant en Inspirerend