Blog | Aandacht voor je werkelijke behoeftes

Woman's face in the grass, smelling a flowerTips voor Hooggevoeligheid.

Het is nog niet zo makkelijk deze tips te volgen, gezien het je in de maatschappij niet altijd makkelijk gemaakt wordt. Dat is goed voor te stellen maar er zit een grote misvatting achter. Dus laten we er wat meer licht op proberen te werpen.

Als je van binnenuit meer gaat voelen en luisteren naar wat voor jou klopt, jou behoeftes en eigenheid durf te leven, wordt jouw ‘lifestyle’ heel anders. Als je kijkt wat ervan buitenaf op je afkomt en daar altijd op anticipeer, word je enorm overprikkelt. Van binnenuit voelen en goed luisteren naar je behoeften gaat dwars in tegen jouw hooggevoeligheid, namelijk dat je heel goed aanvoel wat er van jou verwacht wordt en dat je daar ook heel graag aan wil voldoen. Je houd van harmonie en anderen op hun gemak stellen. Maar dat gaat ook vaak ten koste van jou eigen welbevinden en energie.

Het is niet voor niks dat veel hooggevoelige mensen op een gegeven moment burn-out raken in hun leven. Het is dan nodig jezelf op een nieuwe manier te gaan ontdekken en te gaan oefenen. Het is van belang jezelf eens heel erg serieus te gaan nemen en je voor te nemen om dit hele jaar te werken aan naar binnen kijken, jezelf onder de loep nemen.

Wat voelt nu goed voor jou? Wat heb je allemaal aangenomen en gedaan, omdat je dingen zo goed aanvoelde, maar wat niet echt van jou is? Waar loop je jezelf voorbij en ten koste van wat?

Door een periode te nemen voor zelfonderzoek en ook nieuwe keuzes te maken ga je in tegen de maalstroom van wat ‘de maatschappij van je verwacht’ en waar je aan wilde voldoen. Je leert jezelf nu pas echt goed kennen. Dit is een hele spannende weg. Maar je energie is nog lang niet zoals het kan zijn. Jarenlang ben je jezelf ‘voorbij’ gelopen, dus het herstel vraagt ook geduld. En het betekent misschien dat je momenteel je werk op een heel laag pitje heb gezet om voldoende rust te hebben om daadwerkelijk naar binnen te kunnen gaan. Dat geeft soms ook angst, want je hebt wel een inkomen te verwerven. Je wilt je niet laten leiden door angst, en gek genoeg leer je steeds meer te vertrouwen en gebeuren er dingen waardoor dat ook kan.

Eenvoud en rust, aandacht voor wat echt belangrijk is in het leven en waar je van oplaad. Aandacht voor de kleine dingen. Genoeg aandacht en tijd voor je kinderen, dus ook dat je niet in je hoofd met andere dingen bezig blijf als je bij ze bent. Voldoende buiten zijn, in de natuur wandelen. Overzichtelijke plannen, tijd om weer op te laden na inspanning. Vers en schone voeding verzorgen. Yoga, meditatie enz.

Het vraagt dus om een NEE naar wat daar niet in past en het is een groot JA naar jezelf! Heel erg wennen, stap voor stap. En misschien is je inkomen gedaald, maar navenant is je humeur gestegen. En niet iedereen staat als het ware te klappen langs de zijlaan, als je steeds luistert naar je behoeftes, meer onderzoekt wat bij je past, je jou niet meer gek laat maken door een opgejaagde maalstroom in de maatschappij. NEE, het vertrouwen en de zelfverzekerdheid groeit door het te doen en komt dus ook van binnenuit! Het kost elke dag aandacht om Aandacht voor je werkelijke behoeftes te hebben. Hiermee oefenen en experimenteren is een enorme uitdaging met een grote beloning.

Bron: Geïnspireerd door Marjan Zevenbergen

Interessant en Inspirerend