Blog | Belicht je kracht als hoog gevoelig persoon

DelenEén op de vijf mensen heeft hooggevoeligheid als eigenschap, ook wel hoogsensitiviteit of HSP genoemd.

Een deel van die mensen is zich daarvan bewust en een deel (nog) niet. Als je hooggevoeligheid als eigenschap hebt, dan ervaren veel mensen dat van zichzelf als lastig. Je hebt meer last van prikkels van buitenaf, zoals lawaai, veel mensen, conflictsituaties, inspannende vergaderingen. Je bent misschien eerder boos of eerder ziek of je sluit je af van je omgeving. Herkenbaar?

Omdat het grootste deel van de mensen hier minder last van heeft, denkt een hooggevoelig persoon al snel dat hij vreemd is, er niet bij hoort. Als je dan besluit je te gaan aanpassen aan je omgeving, kost dat verschrikkelijk veel energie en raak je ook nog van jezelf vervreemd.

Er is ook een andere kant aan hooggevoeligheid, die heel mooi is en heel waardevol in een maatschappij, die vooral uitgaat van verstand. Als je weet hoe je met de ‘lastige’ kanten van hooggevoeligheid kunt omgaan, komt er ruimte voor de mooie kanten. Je hebt namelijk een groot rechtvaardigheidsgevoel, durft te vertrouwen op je ‘onderbuikgevoel’, hebt groot inzicht, bent creatief en kunt intens genieten van schoonheid, kunst en natuur. Deze eigenschappen zijn onmisbaar in onze maatschappij en binnen organisaties. Hiermee kun je namelijk het gevoel en het verstand in balans brengen en daarmee mensen met elkaar verbinden.

Wat motiveert is dat je mag zijn wie je bent. Dit is het grootste cadeau, dat je jezelf kunt geven. En het is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet voor hooggevoelige mensen, die gewend zijn zich aan te passen aan anderen. Soms weet je niet eens meer wie je bent, laat staan dat je mag zijn wie je bent. Uit eigen ervaring weet ik dat het ook dan mogelijk is om erachter te komen en te mogen zijn wie je bent.

Op woensdag avond 21 mei is er weer een HSP bijeenkomst in Zutphen. Kom je ook? Je kunt je hier inschrijven: HSP bijeenkomst 21 mei

 

Bron: Geïnspireerd door Yvonne Tuinte

Interessant en Inspirerend