** Blog | ‘Burn-out preventie algemeen’ voorkom een burn-out

Man breathing exercisekopieDit woord BASIS is de afkorting van om die hieronder aan gegeven woorden, die een hulpmiddel  zijn bij het bewust worden van belangrijke elementen om ons lichaam en geest gezond te houden.

BASIS:

B ) Let op dat je voldoende beweegt.

Als je veel binnen werkt, parkeer je auto wat verder, of ga op de fiets naar het werk of als je vaak in de file zou staan met uw auto neem dan het openbaar vervoer. En als dat moeilijk is, wandel dan ook ’s avonds voor het slapen gaan een eindje.

A ) Is je adem in orde. Dit betekent dat je net zo veel dient uit te ademen als dat je inademt.

En vraagt je je wel eens af of je onderbuik meebeweegt als je aan het ademen bent. Let er op dat je spreekt over ‘ademen’ in plaats van ‘ademhalen’. Ademhalen is slechts de helft van het ademproces. Als je onvoldoende uitademt vergiftig je je systeem doordat je cellen te weinig zuurstofverversing krijgen en er daardoor ook stress ontstaat op cel niveau. Het is wetenschappelijk aangetoond dat stress het immuunsysteem aantast, waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert.

S )  Hoe zit het met je spijsvertering?

Eet je wel afwisselend en verse producten. Drink je minimaal 1,5 liter water? (koffie en thee tellen niet mee bij deze hoeveelheid). Drink je veel koffie, gebruik je veel geraffineerde suikerproducten? Gebruik je veel alcohol-houdende dranken? Rook je? Ben je boven de 25 jaar? Bedenk dan dat alcohol, tabak, suiker en koffie vitaminevreters zijn en dat er bij overmatig gebruik van bovenstaande middelen de broodnodige vitaminen voor je lichaam worden verslonden door deze anti vitaminen.

Ja en de tweede betekenis van deze S : Beseft u dat dat allemaal stress veroorzaakt?

I )  Hoe is het gesteld met je intuïtieve of je innerlijk stem, of innerlijke behoeften?

Luister je daar nog wel naar? En komt je humor voort uit cynisme of sarcasme of komt je humor gewoon puur van binnenuit? Dat maakt wel wat uit namelijk (de eerste twee verbergen vaak verdriet wat zich binnenin omgezet wordt in woede en ergernis). En de tweede betekenis van deze I: voed je je met de juiste indrukken inclusief de gedachten die je over jezelf hebt?

Belemmerende overtuigingen worden ook gezien als uw eigen gedachten, totdat je inziet dat het overgenomen overtuigingen zijn die ooit wellicht zijn functie hadden tot het moment dat ze je functioneren gingen belemmeren. Het moment dat je dit kunt en het naast het alleen inzien, ook kunt loslaten, is het begin van het veranderingsproces, wat weer leidt tot ontspanning, rust, innerlijke vrede en harmonie, zodat je je weer tot een evenwichtige persoonlijkheid kunt gaan ontwikkelen.

S )  Neem je voldoende stilte-momenten in acht bij het vele werk dat je doet?

Burn out en chronisch vermoeidheidssyndroom kun je voorkomen door preventief te werken met de zelfhulpmethode. Zelfhulpoefeningen zoals die op de zelfhulp CD’s staan, brengen de geest weer tot rust. Ook zou je op geregelde tijden kunnen mediteren of naar een lava lamp, open haard, vissenkom of kaarsje staren om je geest zo nu en dan tot rust te brengen.

 

http://bit.ly/themadag20sept_ontstress

Bron: Geïnspireerd door de Meedenkers

Interessant en Inspirerend