Blog | De kracht van je gedrag

Mini workshopVraag je je wel eens af waarom mensen op een bepaalde manier op je reageren? Zou je het fijn vinden als je andere reacties van je omgeving zou krijgen?

Hoe jij je gedraagt kan heel veel invloed hebben op hoe anderen op jouw reageren. Wanneer je jouw eigen gedrag verandert heeft dat invloed op de reacties die je terug krijgt. Veel problemen die mensen ervaren zijn terug te leiden naar gedragspatronen. Een gedragspatroon is niet negatief, het is iets dat zo is ontstaan of gegroeid. Soms door je opvoeding, de maatschappij waarin je bent opgegroeid. Soms door de dingen die je hebt meegemaakt in je leven.

Ondanks dat een gedragspatroon zelf niet negatief hoeft te zijn kan het wel een negatieve uitwerking hebben. Patronen die terugkeren kunnen er zelfs toe leiden dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Het voelt dan alsof negatieve dingen de overhand nemen en je raakt je grip op sommige zaken kwijt. Hierdoor kan het steeds moeilijker worden om zaken positief te benaderen of soms zelfs positief in te zien. Dit gevoel stuurt vervolgens je gedrag aan en daarmee wordt de negatieve invloed in stand gehouden.

Onderzoek eens of je patronen herkent bij jezelf die kunnen zorgen voor reacties die je liever anders ziet. Vraag jezelf wat vaker af ‘Wat deed ik waardoor deze reactie kwam?’ en belangrijker nog: ‘Welke houding of welk gedrag helpt mij om meer positiviteit weerspiegeld te zien in de reacties van anderen?’

Succes! En laat je ons je bevindingen en tips weten?

Wil je de verdieping in en hier bewust werk van maken? Onze gedragsspecialist Romy Quint neemt je graag mee tijdens een van haar workshops waarin je leert hoe je je gedrag positiever kunt maken. Je leest erover onder Workshops &Zo.

Geïnspireerd op een artikel van Karen van Beek – Smits

Interessant en Inspirerend