Blog | De kracht van Wandel- en natuurcoaching

wandelen3 2Als we een moeilijke kwestie moeten oplossen, hebben we ook de neiging om te gaan ijsberen. Misschien ben jij ook een van die mensen die tijdens een telefoongesprek heen en weer gaat lopen?

Wandelcoaching is dynamische coaching. Je komt letterlijk en figuurlijk in beweging. Omdat motoriek vooral door de ene, en praten vooral door de andere hersenhelft wordt aangestuurd, wordt je totale capaciteit ingezet.

Er zijn in onze taal van die gezegden, die een verband leggen tussen lopen en mentale processen:

  • We moeten kiezen: gaan we links- of rechtsaf?
  • Misschien moeten we terugkeren op onze schreden
  • Het is ook altijd hollen of stilstaan in deze organisatie!

De wandelcoach zet dit logische verband in als instrument. Wandelcoaching brengt je lijf en je geest in beweging. Je bekijkt je coachvraag steeds vanuit een ander gezichtspunt. Je loopt op je pad, je kiest of je stilstaat of verder loopt, of je een hek of brug wel of niet passeert en of je links- of rechtsaf gaat. De wandelcoach helpt je dit alles te vertalen naar je coachvraag, je dagelijks leven en je groeipotentieel.

Uit onderzoek is gebleken dat wandelen ook zeer gezond is voor de geest. Tijdens het lopen maakt je lichaam dopamine en endorfine aan, stofjes waar je je prettig door gaat voelen en die een geneeskrachtige werking hebben. Er kan zelfs een gevoel van euforie ontstaan, wat sommige mensen benoemen als “heilig” of “spiritueel”. De heilzame werking van pelgrimstochten – naar Santiago de Compostela bijvoorbeeld – zit dus niet (alleen) in de hand van God, maar (ook)in de positieve effecten van de voettocht zelf. Deze effecten van het lopen zijn prettige bijkomstigheden als je met je coach gevoelige dingen onderzoekt: door de dopamine en endorfine wordt de pijn minder en worden je gevoelens beter hanteerbaar. Gevoelens kunnen er zijn, zonder je te overweldigen.

Wil je de natuur in? Op 17 mei wordt de Nationale Wandelcoachdag georganiseerd. Een bijzonder initiatief waar je gratis kunt ervaren wat wandelcoaching voor jou kan doen. Onze expert Annemiek van der Velden is met haar Gouden Wandeling ook van de partij op het terras van De Keuken van Hackfort. Je bent welkom tussen 10.00 en 15.30 uur.

Je kunt vragen stellen, een individuele wandeling maken en om 13.30 uur is er een wandelworkshop van een klein uur. Deze workshop heeft als onderwerp “keuzes maken”.

We wandelen rondom het kasteel Hackfort bij Vorden. Locatie: Keuken van Hackfort, Baakseweg 6, 7251RH Vorden. Je bent welkom op 17 mei 2014 tussen 10.00 en 15.30 uur, de workshop start om 13.30 uur.

Deelname aan deze dag en workshop is gratis, wel graag van te voren aanmelden via 06 – 11 12 53 17 of info@goudenwandeling.nl

Bron: Geïnspireerd door Esther Hasselman

Interessant en Inspirerend