** Blog | Gezonde relatie: communiceer vanuit je hart

meditatieWaarom begrijpen we elkaar vaak zo slecht? Op welke wijze houden we meningsverschillen zelf in stand? Wat kunnen we doen om de manier waarop we communiceren te verbeteren? Volgens de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg (1934) is de manier waarop we communiceren – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak nodeloos beschuldigend zijn. Om werkelijk verbinding te maken met onszelf en met de ander dienen we een andere taal te leren, de taal van het hart.

Voor de meesten van ons wordt juist tijdens moeilijke momenten, zoals een ruzie of persoonlijk conflict, duidelijk dat oude gewoontes hardnekkig zijn en ons zeker niet te goede komen tijdens het communiceren. Ze weerhouden ons er niet alleen van bijzondere relaties te krijgen, maar ook om deze te houden. Miljoenen mensen worstelen elke dag met het delen van hun gevoelens of wensen. We hebben simpelweg de meest effectieve manier van communiceren en de nodige emotionele woordenschat nooit geleerd om uit dit soort moeilijke situaties te komen, laat staan dat we het voor elkaar krijgen zo’n situatie helemaal te vermijden.

Stel je eens voor dat je over de vaardigheden beschikt om die eeuwige familie conflicten om te zetten in momenten waarop je juist dichter bij je partner of kinderen kan komen. Wat als je een gesprek met je partner in kon gaan met de zekerheid dat je echt gehoord wordt in plaats van bang te zijn om überhaupt iets te zeggen of bang te zijn dat alles wat je zegt toch wel verkeerd opgevat gaat worden? Bij sensitief communiceren gaat het om het goed oppikken van signalen bij jezelf, maar zeker ook bij de ander. Belangrijke elementen hierbij zijn aandachtig luisteren, kijken, verwonderen en uitspreken.

Veel signalen pikken we van nature wel op, maar andere ontgaan ons ook volledig. Op die momenten kan je achteraf denken: “Eh…heb ik iets gemist?” Blijkbaar is er dan ruis op de communicatieve lijn ontstaan. Alles begint en eindigt bij ons brein. Door miljarden jaren evolutie kunnen wij effectief en doeltreffend met onze soortgenoten communiceren. En wanneer we dat doen, verwerken verschillende onderdelen van onze hersenen simultaan de informatie, geven er betekenis aan en produceren zowel verbaal als nonverbaal een reactie. En voor je het weet, roep je: “Doe es ff normaal man!”

Je hart centraal stellen

Communicatie vraagt ook om goed bij jezelf blijven: weten wat er in jou leeft, waar jouw wensen en behoeften liggen. Helderheid hierover voor jezelf, zorgt ervoor dat je een helder standpunt in je communicatie inneemt. Niet zozeer om alleen jouw wensen te realiseren, maar wel om een goed gevoel van eigenwaarde te behouden en vanuit de juiste basis tot een compromis te komen. Zo schep je ruimte voor jezelf en meteen ook voor de ander. Kijk naar binnen: waar sta je zelf? Welke kant wil jij op? Waar is je vizier op gericht? Staat de ander in dezelfde richting? Hoe kun je daar komen?

 

Wil je dichter bij jezelf komen? Zodat je met meer helderheid en waardering voor je wensen en behoeften kunt communiceren? Een retraite is een prachtige en krachtige manier om tot jezelf te komen: een ontmoeting met jezelf.

Elke levensloop bestaat uit een uiterlijke, zichtbare ontwikkelingslijn en een innerlijke levenslijn, die niet zichtbaar is voor iedereen. En soms ook niet voor jezelf. Je herinneringen leven in je hele lijf en zijn uitermate actief: ze bepalen je stemmingen, je opvattingen en hebben invloed op je gedrag. Om hier inzicht in te krijgen hebben we deze speciale retraite Ontmoeting met jezelf voor je ontwikkeld. Op een heerlijke plek in Spanje, van 7 – 14 november 2014.

Deze retratie is een mooie dynamische combinatie van schrijven, opstellingen, meditatie, lichaamswerk en stem-dansexpressie. Deze verschillende werkvormen helpen je naar binnen te gaan, jezelf te ontmoeten, te ontspannen én plezier te hebben.

Spirituele Reizen | Diana Bergsma
Diana Bergsma

Meer informatie of meedoen? Lees verder op de website van onze Lichtwerkplaats expert Diana Bergsma:  spirituelevakantiereizen.nl

Interessant en Inspirerend