Blog | Het authentieke pad van je hart

HappinessWe worden geboren en in alle onbevangenheid ontdekken we steeds iets nieuws. Met een volledig open blik onderzoekt een kind een takje, blad, de uitdrukking op iemands gezicht.

Niet heel veel levensjaren later, maakt de open en onderzoekende blik al gauw plaats voor bezorgdheid, onzekerheid, schaamte of oordeel wanneer dezelfde gezichtsuitdrukking vanuit een impuls gezien wordt. Wat gebeurt er onderweg door de geleefde jaren heen? Waarom verandert onze onbevangen en open blik? Wat maakt dat een open hart dichter slibt en minder open de wereld beschouwt? 

Des te meer geleefde tijd er op de teller staat, des te meer verdicht we vaak raken. Onze blik ontstaat door opvoeding, maatschappelijke normen en waarden en allerlei levenservaringen die we opgedaan hebben. We hebben ideeën opgedaan over wat goed of fout is en tal van overtuigingen gecreëerd die bepalen hoe we de dingen zien en ervaren. Ons hoofd wint het steeds vanzelfsprekender van het hart. Handelen en hebben, is meestal belangrijker dan zijn en beleven. Tevreden zijn met gewoon aanwezig zijn telt eigenlijk niet mee, zonder dat er iets te moeten of willen valt. Want… we zijn toch opgevoed met het idee dat we van alles te bereiken hebben? Presteren, voldoen aan verwachtingen, succesvol zijn volgens algemeen maatschappelijke maatstaven…

Wordt je daar dan echt gelukkig van? Is dat wat voldoening geeft? Het lijkt erop dat je eerder ver van huis raakt, weg van je kern, weg van wie je werkelijk bent; je innerlijke schat. Op een goed moment kijk je achterom: jaren hard gewerkt en gerend in de race van ‘ik doe het goed’, met de beste bedoelingen. Dwalend door een landschap van door de buitenwereld ogenschijnlijk gestelde mijlpalen. Is dit je geluk? Was dit waar jij het allemaal voor gedaan hebt? Hoe zit het met jouw intrinsieke mijlpalen?

Zou het niet heerlijk zijn om gewoon weer eens vrij en onbevangen te kijken; los van de filters van je levenservaringen, de algemeen geldende normen, waarden en ‘zo doen we het nou eenmaal’. Met een open hart opnieuw je geleefde jaren daadwerkelijk bezien om ze als vruchtbare aarde te laten dienen voor een hernieuwde weg naar binnen: naar de authentieke taal van je hart.

Ga je mee?

 

Op reis met de alchemist

 

Van 9 – 14 oktober kun je met Marius Engelbrecht en Diana Bergsma op reis: de alchemist, de weg van het hart. Diana is verbonden als expert aan de Lichtwerkplaats. Ze werkt graag samen om een omvattend en bezielde reis mogelijk te maken. Meer lezen?

 

Interessant en Inspirerend