** Blog | Het begin van vrijheid

LifeHet begin van vrijheid is het besef dat jij, de denker, geen controle hebt. Met dit in je achterhoofd maak je het mogelijk de Denker te observeren. Wanneer je begint met het observeren van de Denker wordt een hoger niveau van bewustzijn geactiveerd.

Op dat moment begin je met realiseren dat er een uitgestrekt gebied van intelligentie is buiten denken om, dat denken slechts een minuscuul aspect is van intelligentie. Je realiseert je dan ook dat alle dingen die er echt toe doen – schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke rust – voortkomen uit dat gebied voorbij het intellect. Je begint te ontwaken.

Als je jezelf en anderen niet langer pijn wilt doen, als je niet langer nog meer pijn wilt toevoegen aan het overblijfsel van oud zeer dat nog in je leeft, maak dan niet nog meer tijd, of tenminste niet meer dan je nodig hebt om met de praktische aspecten van je leven te kunnen omgaan. Hoe stop je met het maken van tijd? Wees je ervan bewust dat het moment van nu alles is dat je ooit hebt.

Maak het Nu de meest belangrijke focus in je leven. Terwijl je je voorheen in de tijd voortbewoog met korte bezoekjes aan het Nu, ga je je nu vestigen in het Nu en breng je korte bezoekjes aan het verleden of de toekomst wanneer de praktische aspecten van het leven dit van je vragen. Zeg altijd “Ja” tegen het moment. Wat kan er meer vergeefs, meer zinloos zijn dan innerlijke tegenstand bieden tegen iets dat er al is? Wat kan er meer krankzinnig zijn dan tegen het leven zelf te zijn, wat nu en altijd nu is? Geef je over aan wat er is. Zeg “Ja” tegen het leven en zie hoe het leven ineens voor je in plaats van tegen je werkt.

Het huidige moment is soms onacceptabel, vervelend of vreselijk. Het is zoals het is. Neem waar hoe de geest hier etiketten op plakt en hoe dit proces van beschrijven, deze constante veroordelende manier, pijn en ongelukkig zijn veroorzaakt. Door het beschouwen van de mechanismes van de geest ben je in staat om uit deze patronen van verzet te stappen en kun je toestaan dat het Nu er mag zijn. Dit zal je een voorproefje geven van innerlijke vrijheid van externe condities, de werkelijke innerlijke vrede. Kijk gewoon wat er gebeurt en handel indien nodig of mogelijk.

Accepteer en neem dan actie. Wat het Nu ook brengt, accepteer het alsof het je eigen keuze is. Werk altijd mee, nooit tegen. Maak het je vriend en bondgenoot, niet je vijand. Dit zal je hele leven op een wonderbaarlijke manier transformeren.

Bron: Eckhart Tolle

Interessant en Inspirerend