** Blog | Het grote misverstand over stress

Young Man with His Hand on His ForeheadVragen we aan de ‘gemiddelde’ mens waar stress vandaan komt, dan krijgen we waarschijnlijk antwoorden als: teveel hooi op mijn vork, een verhuizing, lastige kinderen, de moderne (snelle) maatschappij of een veeleisende baas/baan. Er zijn lijsten opgesteld van de top-zoveel stress opleverende gebeurtenissen.

Voorafgaand aan de verdiepende themadag Burn-out en stress, hoe blijf je ontspannen? op 20 september a.s., delen we de inspirerende woorden van Angela Mastwijk, reizend schrijver, inspirator, spreker en coach graag met jullie.

Stress lijkt een soort virus te zijn dat vastkleeft aan bepaalde situaties. De voor de hand liggende tactiek lijkt dan ook het vermijden van dergelijke situaties, het aantal stress veroorzakende situaties tot een minimum beperken of ermee om leren gaan met behulp van bepaalde methodes en technieken. Zorgen dat je het virus niet oploopt dus. Preventie. Of, als de situatie onvermijdelijk is en je tóch stress oploopt, het virus bestrijden met alle middelen die je tot je beschikking hebt. Cognitieve therapie, mindfulness of meditatie misschien.

Wat er in dit concept niet klopt, is dat identieke situaties bij verschillende mensen verschillende reacties geven. Wat de één als een stressvolle gebeurtenis beschouwt waar veel last van ondervonden wordt, daar laveert een ander mens moeiteloos doorheen. Alsof er een soort immuniteit voor het virus is bij sommigen, of een heel sterk afweersysteem. Misschien zijn er mensen die het negeren van stress symptomen tot een ware kunst hebben verheven. ‘Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor stress’ lees ik ook wel en dat impliceert dat ze er maar mee moeten leren leven.

Er is echter een andere manier. Ik noem het inzicht. Kennis van de werking van het systeem dat ons als mens doet ervaren wat we ervaren. In het kader van dit artikel wil ik graag een tipje van die sluier oplichten. Stress is geen virus dat je kunt voorkomen of op kunt lopen en vervolgens moet bestrijden. Stress is een gevoel dat voortkomt uit stressvol, beperkend denken. ‘Ik moet alles perfect doen’ is er één en ‘Ik kan dit niet en wat als het mislukt’ is ook een leuke. Je weet zelf vast welke gedachten of overtuigingen bij jou meespelen.

Moet je die gedachten dan ‘loslaten?’ Welnee. Als je ze ziet voor wat ze zijn, laten ze jou wel los. Dan kun je nog steeds wel eens stress voelen, maar in de wetenschap dat het slechts passerende gedachten zijn die dit veroorzaken, stroomt dat gevoel ook zo weer weg. En ga je lekker ontspannen verder met waar je mee bezig bent. Of je staat op en gaat wat anders doen. Dat kan ook.

Klinkt het simpel? Dat is het ook. Het leven mag ook simpel zijn, als is je dat misschien nooit verteld of heb je daar andere (stressvolle?) gedachten over.

 

Themadag20sept_LichtwerkplaatsWil je ook een ‘deep dive’ nemen in het thema stress en weten hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen?

Kom dan naar onze themadag: Burn-out en stress, hoe blijf je ontspannen?.
Een fijne en verdiepende dag met talloze uiteenlopende workshops, lezingen en speedconsulten. Laat je bijvoorbeeld inspireren en tot rust brengen door de natuur met wandelworkshop De Gouden Wandeling of Ontdek de ‘Zzzzzzz’ factor met Angela Mastwijk.

Kom je ook?

Meld je aan! Dat kan tot 18 september op: www.bit.ly/themadag20sept_ontstress.

Interessant en Inspirerend