** Blog | Hoe te geloven in jezelf

Plezier delenLeo Babauto schreef een mooi blog op Zen Habtis over geloven in jezelf. Hoe is het met jouw geloof in jezelf gesteld?

Leo Babauto: Er is een hele lange tijd geweest waarin gebrek aan geloof in mezelf een hele grote factor was in mijn leven.  Mijn ideale carrière nastreven deed ik niet en ook aan het opstarten van een eigen bedrijf ben ik nooit  begonnen, simpelweg omdat ik niet dacht dat ik het zou kunnen. Ook  hield ik me niet aan afspraken omdat ik niet vond dat ik de zelfdiscipline had,  was heel verlegen rond meisjes en had het heel lastig met het maken van nieuwe vrienden. Ik mengde me niet in de aangelegenheden op de werkvloer en collega’s omdat ik niet uit mijn comfort zone wilde stappen. Dit allemaal omdat ik nooit heb geloofd dat ik het kon.

Hoewel ik nog steeds over een gezond portie zelftwijfel beschik, kan ik nu wel eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo sterk in mezelf heb geloofd als nu. Dit betekent echter niet dat ik niet geloof ooit nog te zullen falen. Dat gaat geheid gebeuren -waarschijnlijk vaak-  maar dat is prima.

De truc die ik heb geleerd is dat het geen probleem is om iets te proberen en vervolgens te falen, om de wereld in te gaan en niet perfect te zijn, om hallo te zeggen tegen iemand zonder dat ze gelijk van je houden, om iets nieuws te creëren waardoor mensen je kunnen gaan beoordelen.

Falen, niet perfect zijn, fouten maken, mensen die het niet met je eens zijn, nooit volledig geaccepteerd worden, dit zijn geen negatieve maar juist positieve dingen!

Hoe kan falen positief zijn? Het is de enige manier waardoor we daadwerkelijk  leren.

Bijvoorbeeld:  je kan een boek over wiskunde lezen, maar totdat je het probeert en faalt zal je nooit zien waar je gebrek aan kennis precies ligt., de beste manier om iets te leren is om het te bestuderen, vervolgens te proberen en na het maken van wat oefentesten en fouten te leren van deze fouten.

Hoe zijn fouten positief? Het zijn kleine porties feedback die we nodig hebben om te groeien en te leren. Hoe is afgewezen worden positief? Het betekend dat je voorbij wat als sociaal acceptabel gezien wordt groeit. De meest belangrijkste personen van de geschiedenis werden nooit als sociaal acceptabel bestempeld: waarheid vertellers als Socrates, Jesus, Gandhi, Proudhon en Bakunin, Martin Luther King Jr, dierenrechten filosoof Peter Singer, ongeschoolde pionier John Holt, vrouwenrecht activisten, alle voorstanders van de afstraffing van de doodstraf en/of slavenij, en vele anderen.

Al die dingen waar we bang voor zijn, die moeten we juist willen!

Inzicht om ze als zodanig te zien en ze verwelkomen plus het  loslaten van de angst moeten we alleen nog wel leren. Wanneer we hier beter in worden -wat een heleboel oefening nodig gaat hebben- kunnen we beginnen met het verwijderen van de dingen die ons belemmeren

Dus oefen het volgende:

  • Stap voorbij je comfort zone, waardoor je je  persoonlijke groei ontwikkelt.
  • Ga de wereld in, en vindt het prima niet te weten of mensen je zullen accepteren.
  • Leer jezelf de gewoonte aan om niet te luisteren naar de negatieve gedachten die je belemmeren.
  • Houd je hier aan, en leer om jezelf te vertrouwen.
  • Spring in het diepe, en leer om dit prima te vinden.
  • Leer door middel van herhaaldelijke pogingen dat het prima is om te falen.
  • Leer door middel van meerdere pogingen dat je sterker bent dan je denkt en meer ongemakkelijke situaties aankan dan je voor mogelijk hield.

Breng deze tips in de praktijk en je zal jezelf vinden en realiseren dat je al die tijd al geweldig was!

Interessant en Inspirerend