** Blog | Hooggevoelig in je relatie: leven met verschillen

th (2)kopieOngeveer 20% van de mensen zijn hooggevoelig. Dit betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat de je bijvoorbeeld in een relatie allebei HSP bent. Dat kan best een uitdaging zijn. 

Als je als HSP-er te betrokken raakt bij je partner, vergeet je al snel je eigen behoeftes. Een HSP-er kan veel behoefte hebben aan structuur en routine en haar of zijn partner kan juist meer behoefte hebben aan een gevoel van vrijheid doordat er niets vast ligt. Voor de niet HSP-er is het soms lastig om te begrijpen dat hun partner sneller overprikkeld of moe is. Hoe ga je om met deze verschillen?

Leven met verschillen, betekent ook dat er regelmatig conflicten ontstaan. Dat is zelfs normaal in een gezonde relatie. Veel hsp’s zijn slecht in het uitvechten van conflicten en vermijden daarom ruzie terwijl zij er wel onder lijden. Ze gaan immers confrontaties bij voorkeur uit de weg om de gigantische overprikkeling die daarbij onvermijdelijk is, te voorkomen. Tijdens ruzies raken hsp’s meestal snel erg overprikkeld zodat ze niet meer helder kunnen nadenken of voelen, en moeilijker uit hun woorden komen. Meestal beëindigen ze de ruzie voortijdig om verdere overprikkeling te voorkomen. Met als gevolg dat je het niet eens bent geworden met elkaar.

Relaties zijn niet persé gelukkiger als er minder verschillen zijn tussen beide partners. Er zijn immers altijd verschillen, ook bij twee hsp’s die samenleven. Belangrijker is dan ook in hoeverre jullie met de verschillen en elkaars grenzen weten om te gaan. Wat kan juist de kracht van hooggevoeligheid zijn in een relatie?

Is dit herkenbaar voor je? Waar loop jij tegenaan of hoe los jij dit op?

Op woensdag 29 oktober is er een HSP bijeenkomst. Hier kun je met elkaar van gedachten wisselen en tips krijgen over Hooggevoeligheid en relaties. Je bent van harte welkom.

Meer info en aanmelden: HSP bijeenkomst 29 oktober

 

 

 

 

Interessant en Inspirerend