Blog | Hooggevoelige Personen en Verliefdheid

zwanen 2Als je als hooggevoelig persoon verliefd wordt kunnen je gevoelens aardig in de war raken. Hoe ga je als hooggevoelig persoon om met verliefdheid?

Voor hooggevoelige personen is verliefd zijn iets dat ze eerder neigen te vermijden dan openlijk ervan te genieten. Hoog gevoeligen zijn een kei in het oppikken van gevoelens, stemmingen en signalen vanuit de omgeving. Hiermee doel ik op dagelijkse activiteiten zoals werken, interactie met collega’s, situaties die zich voorvallen in de supermarkt en een wandeling met de hond.

Bovenop de dagelijkse gevoelens komen nog de gevoelens die verliefdheid in je losmaken én de gevoelens van de mogelijke partner. Het wordt een melting pot van gevoelens waar je even afstand van wilt nemen. Het wordt teveel! De gemiddeld gevoelige persoon begeeft zich op roze wolken en de hsp’er stapt bij wijze van spreken door deze wolken heen en voelt dat hij zijn houvast verliest.

De verliefde gevoelens overrompelen je. Je kunt niet geloven dat de ander werk van je maakt. Je laat de verleidingsmanouvres op je afkomen en je gaat er deels in mee, maar begrenst jouw intieme ruimte. Het duurt even, voordat je werkelijk gelooft dat de ander je leuk vindt en dat je aan jezelf toegeeft dat het wederzijds is.

Wat de eerste maanden tekent, is het voortdurende gevecht tussen hart en hoofd. Dit gevecht ontstaat omdat je bang bent om al die mooie gevoelens toe te laten. De sleutel tot het toelaten van deze gevoelens is acceptatie van wie jij bent, wat jou mooi maakt, waar jij van houdt en waar jij van opleeft. Maar de grote vraag is: hoe accepteer je dit allemaal? Zou je het geloven als ik het tegen je zeg? Als ik zeg dat je het waard bent. Jij met al je mooie kwaliteiten en je eigenaardigheden. Nee, natuurlijk niet! Wie ben ik? Zou je het geloven als je het tegen jezelf zegt? Nee, want dan is er een deel in jou die het waarschijnlijk tegenspreekt. Wie blijft er dan nog over?

De sleutel is geloven dat ook jij liefde mag ontvangen. Wellicht helpt het als je het hoort van iemand waar jij veel van houdt en respect voor hebt. Je moeder, je tante, je oma, je broer, je kleine neefje die zonder woorden, maar met zijn kleine armpjes in een stevige knuffel duidelijk maakt dat hij van je houdt. Probeer het uit zou ik zeggen.

Meer de kracht van HSP zijn leren kennen of je ervaringen delen? Op woensdag 21 mei ben je van harte welkom bij de HSP bijeenkomst van de Lichtwerkplaats. Aanmelden of meer lezen kun je hier: http://bit.ly/1kVVHA3

Interessant en Inspirerend