** Blog | HSP een vreemde eend in de bijt

model_semansco_irisestrada_1425555_hkopieZoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘High Sensitive Person’.

Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; ze raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute, universitair docente en grondlegster van het begrip HSP.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

  • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar
  • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak
  • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
  • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Voelen stemmingen en sferen goed aan
  • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
  • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
  • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
  • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
  • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Onderdrukken van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken.

Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Vreemde eend in de bijt

Veel hooggevoeligen voelen zich een vreemde eend in de bijt. Onbegrip, anders zijn, er niet bij horen, niet weten hoe je je weg in de maatschappij of zelfs bij je eigen familie moet vinden. Met als gevolg dat je je steeds minder prettig gaat voelen in deze wereld waarin zich zoveel verschillende ervaringen voordoen. Als hooggevoelige komen alle indrukken veel intenser binnen. Het is als hoogbegaafd zijn waarbij je veel meer informatie kan verwerken in je hoofd. Voor hooggevoelige mensen werkt dit op gevoelsniveau.

Veel van wat onder de oppervlakte en onzichtbaar plaatsvindt in het dagelijkse leven wordt door een hoog gevoelig mens waargenomen. Je staande houden in een maatschappij waarin je je niet prettig voelt, vraagt om eindeloze compassie voor alle facetten van ‘mens-zijn’. Het vraagt om trouw blijven aan jezelf en zorgen voor goede voedingsbronnen zodat je energie krijgt.

 

vriendinnenBen of ken jij iemand die zich kan vinden in bovenstaande? Wil jij weten met welke tips en tricks jij in je kracht kan blijven als HSP’er? Je bent van harte welkom tijdens de High Sensitives ontmoeting op 29 oktober bij de Lichtwerkplaats. Meld je hier aan: HSP 29 oktober

Wil je meer lezen over hooggevoeligheid? Houd dan onze blogs in de gaten, of meld je op de website aan om op de hoogte te blijven.  >>> blogs

 

sign_lwplaats_wit1.jpgLees hier het online Lichtwerkplaats magazine: Uitgelicht! Doe je mee aan het belichten van kracht voor duurzaam geluk? Verbind je met ons als expert of ambassadeur in jouw regio. De Lichtwerkplaats is onderdeel van de Stichting Werkplaats voor Bezieling.

Interessant en Inspirerend