** Blog | HSP Klachten en Krachten, 8 tips

ontmoeting_bijeenkomst 2Een aantal dagen geleden hebben we uitgelegd wat het nou precies in houdt om hooggevoelig te zijn, maar hoe zorg je er voor dat je daadwerkelijk vanuit jezelf gaat leven, minder energie verspilt en in je kracht kan blijven?

We geven graag 8 tips:

1) Ontdek, aanvaard en accepteer je gevoeligheid. Des te bewuster je er van bent en hoe dit voor jou werkt in je dagelijkse leven, des te beter kun je zorgen voor wat je nodig hebt om je goed te voelen.

2) Voel je ermee op je gemak dat je goed voor jezelf zorgt. Dat kan betekenen dat je bepaalde situaties niet opzoekt. Doe de dingen waar je je goed bij voelt: Is een drukke verjaardag niets voor je? Maak er dan (later) een 1 op 1 bezoek van. Mensenmassa’s niet fijn? Waarom zou je je daarin begeven? Harde geluiden op je werk? Bescherm jezelf met oordopjes of een headsetje met fijne muziek. Veroordeel jezelf niet, neem jezelf serieus, blijf in verbinding en zorg gewoon goed voor jezelf.

3) Bereid je voor op situaties. Soms ontkom je niet aan lastige situaties die veel van je vragen. Meestal weet je op voorhand wanneer deze plaatsvinden. Neem de tijd en bereid je er op voor.

4) In je werkleven staat het je vrij om je werksituatie zoveel mogelijk aan te passen. naar dat wat voor jou goed is. Dit komt je werk alleen maar ten goede! Op de lange termijn kun je allicht naar beter passend werk uitkijken als dat nodig blijkt.

5) Ontdek waar jij energie van krijgt! Voed jezelf daar mee. Dat kan van alles zijn. Het gaat erom wat voor jou werkt. De natuur in, met dieren zijn, je favoriete muziek, iets creatiefs. Ontdek nog meer zaken waar jij je goed bij voelt en maak daar ruimte voor.

6) Blijf trouw aan jezelf! Je hoeft jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Ieder mens is uniek, of je nu gevoelig bent of niet. Ieder mens heeft specifieke eigenschappen en eigen-aardigheden. Wees jezelf en wees open over je gevoelige eigenschappen. Zonder jezelf of de ander te veroordelen dat ze je niet goed begrijpen. Als jij jezelf begrijpt, is dat genoeg.

7) Laat je niet meeslepen en opjagen door wat de ‘maatschappij’ vindt dat je zou moeten kunnen of doen. Jij weet wat je wilt, wat bij je past, waar je wel bij vaart. Luister daarnaar en leef ernaar. Dan blijf je in balans.

8) Hooggevoelig zijn betekent niet dat je een labiel, fragiel, lichtgeraakt, disfunctionerend wezen bent! Ieder mens, in welke situatie of met welke achtergrond dan ook, heeft een kracht. Niemand uigezonderd. Vind je kracht! Geef aandacht een je kracht, want wat je aandacht geeft, groeit. Hooggevoelig zijn heeft vele voordelen…

Nog belangrijker is focus. Maar hoe doe je dat, focus aanbrengen? Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan: focussen, scherpstellen, afbakenen, in beweging komen. In een volgend blog meer over wat helpt om te focussen!

 

lwp_bjk28april_samenBen of ken jij iemand die zich kan vinden in bovenstaande? Wil jij weten met welke tips en tricks jij in je kracht kan blijven als HSP’er? Je bent van harte welkom tijdens de High Sensitives ontmoeting op 29 oktober bij de Lichtwerkplaats. Meld je hier aan: HSP 29 oktober

Wil je meer lezen over hooggevoeligheid? Houd dan onze blogs in de gaten, of meld je op de website aan om op de hoogte te blijven.  >>> blogs

 

sign_lwplaats_wit1.jpgLees hier het online Lichtwerkplaats magazine: Uitgelicht! Doe je mee aan het belichten van kracht voor duurzaam geluk? Verbind je met ons als expert of ambassadeur in jouw regio. De Lichtwerkplaats is onderdeel van de Stichting Werkplaats voor Bezieling.

 

Interessant en Inspirerend