** Blog | Inspirerend interview over debuutroman Chiaras Droom

san-damiano“Ik heb het boek vanuit het hart geschreven”
In haar debuutroman “Chiara’s Droom” beschrijft Betty Franke (39) het leven van Chiara. Deze vrouw leefde in de dertiende eeuw in Assisi en heeft met haar spiritualiteit van eenvoud en armoede vele vrouwen tot op de dag van vandaag geïnspireerd. De roman speelt in het verleden maar kan een wegwijzer zijn voor een zinvol en gelukkig leven, anno 2014.

Door Ans Bruins

“Het leven heeft andere plannen met jou dan jij zelf hebt bedacht”, stelt Betty. Na een studie aan de Kunstacademie startte zij met een zakenpartner “Sensid”, een bureau voor duurzame interieurarchitectuur. Door een burn-out-periode in 2011 kwam er een ommekeer. “Schetsboekjes uit mijn studietijd lieten al zien dat er een verlangen was naar schrijven. Gedichten en verhalen in plaats van tekeningen, stonden daar in.” In haar jeugd bezocht Betty samen met haar ouders mooie plekken in Italië. Een bezoek met haar echtgenoot Martijn, aan Assisi, waar ooit heiligen als Franciscus en Clara leefden, maakte diepe indruk. Haar ervaringen van toen beleefde zij opnieuw bij een bezoek, samen met haar vriendin, jaren later. Toen wist Betty het zeker: “Ik ga een boek schrijven over Chiara”.

Chiara is de Italiaanse naam voor Clara en betekent licht. Zij schreef vanuit het kleine klooster van San Damiano een leefregel van eenvoud en bezitloosheid voor haar medezusters en voor de kloostergemeenschappen die zich later over geheel Europa verspreidden. Tot in deze tijd zijn er vrouwengroepen die in kloosters leven naar het voorbeeld van Chiara (1194-1253). Betty verzamelde historische gegevens en verdiepte zich in de meer bekende geestverwant en leermeester van Chiara: Franciscus van Assisi. Zij bezocht de Clarissenkloosters in Megen en Nijmegen om het kloosterleven en de stilte die daar is, te ervaren. “Ik wilde Chiara uit de schaduw van Franciscus halen”.

Betty wil met het boek “Chiara’s Droom” in hedendaagse bewoordingen de spiritualiteit van toen naar deze tijd vertalen. “Ik schrijf voor mensen die nog nooit van Chiara hebben gehoord, voor mensen die op zoek zijn naar spirituele verdieping”. In het boek speelt het labyrint een grote rol. Op verrassende wijze is er een artistiek verband gelegd met een venster in de kapel van het klooster van San Damiano. Betty oriënteert zich op het beroemde labyrint in de kathedraal van Chartres (Frankrijk). Het staat symbool voor de levensweg van iedere mens. “Soms roept het leven vragen op, brengt verwarring of geeft juist inzicht en nieuwe betekenis”, schrijft zij in de inleiding van haar boek. Het is niet chronologisch geschreven want er zijn steeds momenten van bezinning en herinnering. Uiteindelijk komt de lezer uit bij het hart van het labyrint, bij de zeven geheimen van de spiritualiteit van Chiara van Assisi. “Dit boek is vanuit het hart geschreven”, zegt Betty.

Meer informatie vind je op chiarasdroom.com.

Dinsdag 25 november a.s. is er een lezing en kun je komen luisteren naar Betty Franke en je door het verhaal van Chiara van Assisi laten inspireren. Bij de lezing ontvang je tevens het boek. Aanmelden kan nog tot zondag 23 november via: mail@lichtwerkplaats.nl. Geef je naam, aantal personen en mobiele nummer bij je aanmelding even door.  De lezing wordt gegeven bij de Lichtwerkplaats in het oude stadscentrum van Zutphen.

Lezing Chiara’s Droom >>>

 

Interessant en Inspirerend