Blog | Intuïtie: inzicht zonder nadenken

stones-244244_640kopieSoms heb je spontaan een gevoel van wat goed is om te doen. Van alle beslissingen die je op een dag neemt, neem je er een groot deel intuïtief. Intuïtie is ‘inzicht zonder nadenken’ volgens Van Dale. En er is niets mystieks aan…

Stel je voor dat je iedere beslissingen die je op een dag neemt rationeel moest bezien. Dan zou je telkens uren bezig zijn met het afwegen van alle opties en consequenties. Dat zou onleefbaar, en zeker onwerkbaar zijn.

We gebruiken onze intuïtie allemaal, maar bij de een is het sterker ontwikkeld dan bij de ander. Straffe denkers die beweren dat het alleen is toebedeeld aan vrouwen en zwevers hebben het mis. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om niet goed naar zichzelf te luisteren. Toch gebruik je je intuïtie veel vaker dan je denkt.

Hoe volg je je intuïtie bij het maken van een keuze?

Soms is er een strijd tussen verstand en gevoel. Probeer dan deze oefening eens.

Ontspan. Let op je ademhaling en kijk even naar de (blauwe) lucht.

Stel je voor dat je keuze 1. maakt en naar een film kijkt. Jij speelt de hoofdrol. Je ziet jezelf in die keuze over een jaar of twee en ervaar wat voor gevoelens je daarbij krijgt. Schrijf die op. Maak je hoofd leeg en start de volgende film met keuze 2.

Ook hiervan schrijf je je gevoelens en indrukken op. Vergelijk de notities van je twee films. Soms moet je die informatie even wegleggen en er de volgende dag nog eens naar kijken.

 

 Bron: Geïnspireerd door Ria Kerstens en overige bronnen

Interessant en Inspirerend