Blog | Je levensweg als High sensitive

positiever denkenDe kracht van je levensweg optimaal benutten als hoogsensitief mens… Is dit nu alleen voor HSP’ers van kracht?Nee, natuurlijk niet.

Het is wel zo dat hooggevoelig zijn het lastiger kan maken om de ervaringen in je leven op te schonen. Omdat de belevingswereld vaak zo intens is. Een groot voordeel van hoog gevoelig zijn is dat je heel grondig te werk kunt gaan om je verleden te ontdoen van ladingen en je energie krachtig kunt richten op je toekomst.

Erg lang bij het verleden stil blijven staan is wijs als je wilt leren wat je daaruit mee kunt nemen naar de toekomst. Om te bezinnen, opnieuw te bezien, nieuwe keuzes te maken die passen bij de richting die je wilt gaan in je leven.

Zorgen en schuldgevoel zijn belangrijk om mee in het reine te komen. Zeker als je zo gevoelig bent vormt het een gat in je energiehuishouding; je vitaliteit gaat er stevig van omlaag. Dus zorg dat je het opruimt, dat je helderheid schept en accepteert dat het verleden is zoals het was, niet meer te veranderen is en je nieuwe keuzes maakt die passen bij wat je wél graag wilt.

Het verleden is mooi om als bron van rijke lessen en goeie herinneringen te zien; een basis die jou heeft gevormd precies zoals je hier en nu bent. Spanning en stress telkens weer oproepen is ongezond voor een mens… Dus: vind een manier voor jezelf om daar goed mee om te gaan.

Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan… Zijn er traumatische ervaringen in je leven geweest? Maak het tot je doel om de impact hiervan op je welzijn weer in balans te brengen. Dit kun je doen door bewuster stil te staan bij wat het hier en nu vandaag de dag voor impact op je heeft. Kies van daaruit: door nieuwe manieren van denken, door het energetisch reinigen van je emotionele laag, door goed te zorgen voor je fysieke lijf zodat het echt ontspannen kan zijn.

Kijk met een andere blik naar de mensen zoals je ouders, leraren, vrienden en collega’s; er kan door de jaren heen onbegrip zijn geweest. Sommige mensen kunnen het nu eenmaal minder goed met elkaar vinden. Omring jezelf met mensen waar je je wel goed bij voelt. En op zijn minst, daar heb je niet per se een ander voor nodig: zorg dat je dingen doet waar jij je echt heerlijk bij voelt. Dat kan zijn wandelen in de natuur, lekker lezen, je favoriete recept bereiden, creatief zijn…

Zelfkennis is niet voor niets een van de meest waardevolle bronnen die je tot je beschikking kunt hebben. Het helpt je te weten wat voor jou wel of niet werkt. Waar jouw gevoelige syteem wel of niet goed bij functioneert. Het geeft je inzicht om in elk hier-en-nu-moment te kiezen voor jouw hoogste goed. En daarmee ook voor dat van een ander. Leer je grenzen kennen, ook al vind je zelf soms ook lastig ze te accepteren. Leer begrip te hebben voor jezelf, voor je aard. Heel jezelf en je heelt een ander.

Jouw eigen-aard, daarmee heb je ‘het te doen’! Jij bent de hoofdrolspeler in jouw leven, jij bepaalt hoe je op het levenstoneel beweegt, jij hebt jouw leven waar te maken. Daar gaat niemand anders over. Het mooie en leuke is dat je dit in samenspel met anderen doet en er zo een boeiend schouwspel ontstaat; bezie je leven zo nu en dan eens vanuit dit perspectief. Vind je het schouwspel nog leuk om te zien? Of is het tijd voor wat aanpassing? Lijkt het erop dat je slachtoffer bent? Pas het dan aan, ga weer achter het roer staan en maak nieuwe keuzes die jou en je hoogsensitiviteit in ere houden. Zo pak je telkens weer je kracht!

Denk na over wat je wilt in je leven, maak er een helder plaatje van en bedenk telkens een paar stappen vooruit wat je gaat doen. Dit kan dan als anker voor jezelf gaan werken. Gevoelig zijn maakt dat een anker, een basis, heel fijn is en rust geeft. Zeker in een wereld met veel hectiek en onrust. Wanneer je jouw ankers stevig hebt, ervaar je meer rust.

Omring je met geestverwanten en de natuur. Ga elkaar niet ‘be-therapeuten’ maar heel jezelf en vergroot daarmee je innerlijke balans. Dat voedt jou en je omgeving. Wees trots op je sensitiviteit en wanneer jij iets meent waar te nemen wat een ander niet ziet; check het dan, benoem het zonder dat het een harde waarheid is. Benoem jouw waarneming, gebruik je intuïtie en zet het wijs in voor jezelf en de ander. Dan schep je wel-zijn!

Aanstaande woensdagavond 23 april 2014 organiseert de Lichtwerkplaats wederom een bijeenkomst voor hsp’ers, ofwel High Sensitives. Wil je hier meer over weten? Wil je leren hoe je er beter mee om kan gaan? Hoe je hooggevoeligheid als kracht in kan zetten? Gelijkgestemden ontmoeten? Meld je nu dan nog aan!! Mail naar mail@lichtwerkplaats.nl en graag zien we je dan. Meer info vind je hier

Bron: Tiara Dijkhof voor Lichtwerkplaats

Interessant en Inspirerend