** Blog | Lichamelijke aspecten bij hooggevoeligheid

spiritual-awakening5kopieEen aantal onderzoekers meent dat de hersenen uit twee systemen bestaan en de balans tussen deze twee de hooggevoeligheid creëert. Er worden twee systemen genoemd, namelijk het ‘gedragsactiveringssysteem’ en het ‘gedragsgeremdheidssysteem’.

Het eerste systeem is bedoeld om ons nieuwe dingen te laten ontdekken en aan het werk te zetten. Het tweede daarentegen helpt ons juist voorzichtiger aan te doen in bepaalde situaties. Het maakt ons attent op gevaar. Er zijn volgens deze ‘theorie’ dus twee soorten hooggevoeligheid, bij elke soort heeft één systeem de overhand op de ander.

Het ene type hooggevoeligheid heeft een zwakker activeringssysteem: zij zijn snel tevreden met hun leven en zoeken niet snel naar iets nieuws. Het andere hooggevoeligheid type is juist nieuwsgierig naar nieuwe dingen, maar tegelijk ook heel erg op zijn hoede en behoedzaam. Kost het weinig moeite om tevreden te zijn met een rustig leventje, of ben je altijd opzoek naar iets nieuws terwijl je weet dat je daarna uitgeput zult zijn?

Het is geen verwondering dat mensen met hooggevoeligheid meer last hebben van nachtmerries en angsten. Als het donker is, wordt de fantasie beheerst door alles in het hoofd. Dit kunnen subtiele geluiden uit de omgeving zijn, maar ook dingen die overdag gebeurd zijn en allang ‘verdrongen’ zijn. Al deze ervaringen vliegen door ons hoofd, terwijl we juist proberen in slaap te komen.

Mensen worden beïnvloed door hun onderbewuste, welke uiterst belangrijke informatie verschaft. Zoals Jung beschreef: “Gebeurtenissen gaan nooit voorbij zonder een indruk achter te laten op een hooggevoelig persoon.” Hier wordt dus ook mee bedoeld dat bepaalde gebeurtenissen, misschien wel trauma’s, in het onderbewuste zijn opgeslagen en vaak terug zullen komen in je dromen. Vooral wanneer je de eigenschap hooggevoeligheid hebt, kun je hier erg last van hebben.

Het gevaar voor mensen met hooggevoeligheid ligt bij het niet goed voor je lichaam zorgen, de lichamelijke aspecten. Je kunt snel teveel van je lichaam vragen, meer dan je lichaam aankan. Het maakt niet uit wat anderen teveel of te weinig vinden, je moet luisteren naar je eigen lichaam. Als je dit niet doet , ligt het gevaar van overprikkeld te zijn om de hoek.

Hierdoor kun je, te wijten aan je hooggevoeligheid, oververmoeid raken.
Er kan ook een verband liggen tussen hoe er vroeger als kind door je ouders/verzorgers met je is omgegaan en hoe je nu met je lichaam omgaat. Zo kan het zijn dat als je als kind overbezorgde ouders had, je nu ook voorzichtiger met je lichaam omgaat. Als je juist misbruikt en/of verwaarloosd bent, ga je nu ook zo met je lichaam om. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, het kan ook juist andersom zijn.

Klachten die vaak gezien worden bij mensen met hooggevoeligheid en kunnen ontstaan door langdurig open liggen voor teveel prikkels zijn: fibromyalgie, pijn, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, slaapproblemen, (oor)suizen, nek-schouder-rug-klachten, gewrichtspijnen, kramp, cara, buikpijn en nog veel meer. Dit terwijl er medisch gezien vaak geen spectaculaire afwijkingen te vinden zijn.

Wil je beter in je energie zitten? Doe dan mee aan de Workshop Gronding die Nico Vlaar geeft op 11 juli a.s. Inschrijven kost maar 10,00 euro, aanmelden kan via deze link: http://bit.ly/gronding11juli

Bron: Geïnspireerd door Hooggevoeligheid

Interessant en Inspirerend