Blog | Positief zijn geeft je grote veerkracht

aspria_emo_7kopiePositieve emoties geven je niet alleen een goed gevoel. Uit onderzoek blijkt dat positiviteit mensen op een diep niveau ten goede veranderen. Een verandering die een positieve uitwerking op jezelf heeft!

De positieve psychologie stelt positieve emoties centraal, zoals: vreugde, dankbaarheid, belangstelling, hoop, plezier en inspiratie. Positieve emoties zijn natuurlijk prettig voor jezelf. Maar, leveren ze meer op dan alleen een goed gevoel?

Wanneer je je niet lekker voelt, treedt blikvernauwing op. Je ziet geen uitweg. De meest voor de hand liggende oplossingen zie je over het hoofd. Positiviteit geeft juist een ruimere blik, je ziet letterlijk meer om je heen. Je kun een probleem of uitdaging gemakkelijker doorgronden je ontwikkelt meer en betere oplossingen.

Psychische vermogens groeien
Vaak staan we ons zelf in de weg door te roepen: ‘Zo ben ik nu eenmaal, dat is mijn karakter’. Een andere manier om te zeggen: ik wil niet veranderen. Een product van vroeger dus, gehouwen in graniet en ogenschijnlijk onveranderbaar. Gelukkig is de werkelijkheid wat genuanceerder. Mensen die meer positiviteit in hun leven ervaren, zijn optimistischer, veerkrachtiger, opener en doelgerichter.

Goede mentale gewoontes
Positiviteit maakt je bewuster van je omgeving en aandachtiger (meer mindful). De kleine dingen in het leven kun je meer waarderen. Mensen worden creatiever, bedenken meer oplossingen voor problemen en nemen betere besluiten. We spreken hier van gewoontes, omdat de veranderingen niet tijdelijk zijn maar blijvend.

Sterkere sociale relaties

  • Positiviteit is besmettelijk. Klopt, negativiteit helaas ook.
  • Vreugde, plezier met anderen delen, smeedt hechte sociale relaties.
  • Vriendelijkheid, dankbaarheid en belangstelling voeden deze relaties.

Een mooi resultaat!
Met positiviteit zijn we beter opgewassen tegen de uitdagingen van het leven. Tegenslagen verwerken we gemakkelijker. Hierdoor neemt je veerkracht enorm toe.

 

Lees verder: Workshops &Zo | Ons team van experts

 

Bron: Math Janssen

Interessant en Inspirerend