Blog | Stress als je hooggevoelig bent

feeling bluekopieHooggevoeligheid en stress gaan niet goed samen. Stress kan bij mensen met hooggevoeligheid zelfs leiden tot ernstige problemen, zoals chronische vermoeidheid of depressie. Mensen met hooggevoeligheid moeten dus zo veel mogelijk stress vermijden. Maar dat lukt natuurlijk niet altijd.

Hooggevoeligheid betekent dat iemand extreem zal reageren op prikkels van buitenaf. Deze prikkels kunnen lawaai, felle lichten, bepaalde geuren of bepaalde stoffen zijn, maar ook de gevoelens van andere mensen zullen bij mensen met hooggevoeligheid extreme reacties uitlokken.

Mensen met hooggevoeligheid hebben logischerwijze meer tijd en aandacht nodig om deze prikkels te verwerken. Mensen met hooggevoeligheid raken snel overbelast. Stress is één van de hoofdredenen van overbelasting bij mensen met hooggevoeligheid. Aangezien stress een sterk negatieve invloed heeft op mensen met hooggevoeligheid, moeten hooggevoelige personen leren hoe ze stress kunnen vermijden en/of hoe ze na een stressvolle dag overbelasting kunnen vermijden.

Hooggevoeligheid en problemen bij stress
Stress kan dus tot echte problemen leiden bij mensen met hooggevoeligheid. Ze kunnen last krijgen van chronische stress met alle gevolgen van dien. Stress veroorzaakt chemische veranderingen in het lichaam die op hun beurt een invloed hebben op de hersenen. Stress is een inwendige reactie op overdonderende prikkels van buitenaf. Mensen met hooggevoeligheid reageren sneller en sterker op deze prikkels en zullen sneller last hebben van stress dan laaggevoelige mensen.

Zo kunnen lawaai, sterke geuren, felle kleuren, mensenmassa’s, computerspelletjes en zelfs luchtvervuiling stress veroorzaken bij mensen met hooggevoeligheid. Wanneer iemand geen rekening houdt met de eigen hooggevoeligheid en weigert tijd uit te trekken voor zichzelf of onvoldoende uitrust, dan kan stress bij hooggevoeligheid leiden tot zware overbelasting. Dit zal bij iemand met hooggevoeligheid leiden tot zowel geestelijke als lichamelijke problemen. Stress is niet altijd te vermijden. Een hooggevoelig persoon moet dus leren hoe hij/zij op een juiste manier met stress en met de eigen hooggevoeligheid moet omgaan om problemen te vermijden.

Wat als stress bij hooggevoeligheid problemen veroorzaakt
Stress moet bij hooggevoeligheid zo veel mogelijk vermeden worden. Maar wat als dit niet lukt? Wat als iemand met hooggevoeligheid omwille van te veel stress overbelast geraakt? Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden voor iemand met hooggevoeligheid om deze problemen te leren vermijden. Er bestaan cursussen rond hooggevoeligheid waar het onderwerp ‘omgaan met stress’ zeker besproken zal worden. Er bestaan ook gespecialiseerde therapeuten en coaches die mensen met hooggevoeligheid en stress kunnen verder helpen.

Op 12 mei a.s. kun je aanwezig zijn bij de Mini-workshop Eindelijk, stress-reductie die werkt! met Romy Quint tijdens de Belicht-je-kracht bijeenkomst. Voor maar 20,- euro heb je al een kaartje. Inschrijven? Dat kan hier: http://bit.ly/1koggFt

Bron: Tom Vermeersch

Interessant en Inspirerend