** Blog | Stress binnenstebuiten bekeken

visualiserenStress is één van de vele ervaringen die een mens kan hebben. Inzicht in hoe het stressgevoel gecreëerd wordt, levert de helderheid op waarmee we die ervaring kunnen doorzien. Voorafgaand aan onze verdiepende themadag Burn-out en stress op 20 september willen we deze inspirerende woorden van Angela Mastwijk, reizend schrijver, inspirator, spreker en coach graag met jullie delen.

Iedereen creëert zijn persoonlijke realiteit en zo zijn persoonlijke ervaring van het leven. Van binnen naar buiten. Of je je daar nu bewust van bent of niet. Het is eenzelfde wetmatigheid als bijvoorbeeld zwaartekracht. Ook als je er nog nooit van gehoord hebt, val je altijd naar beneden. Je kennis van en ervaring met zwaartekracht zorgt ervoor, dat je een trap of lift neemt in plaats van je te laten vallen. Gewoon een kwestie van gezond verstand.

Je bewustzijn brengt je gedachten tot leven. Je voelt in elk moment je denken. Dat gevoel is een soort kompas, dat altijd naar het Noorden wijst, naar je thuisbasis; een gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Hoe verder je daar vandaan bent, hoe vervelender het gevoel zal zijn dat je ervaart. Een gevoel van stress is dus simpelweg een waarschuwing dat je gedachten hebt die verre van liefdevol zijn. Stressvolle gedachten over jezelf of over de wereld.

Nu zijn we gewend om iets buiten ons aan te wijzen als de oorzaak van onze gevoelens. We leven van buiten naar binnen. We denken dat onze baan die stress oplevert, of het gedrag van onze partner en kinderen of het saldo op onze bankrekening. Daaruit volgt dat we geneigd zijn de oplossing voor dat gevoel ook buiten ons te zoeken. We willen een andere baan of vaker vrij; we verlangen van onze partner en kinderen dat ze zich anders gedragen of we gaan op jacht naar meer geld. Dat kost moeite en levert ons nog meer stress op, vooral als het niet ‘lukt’. Het maakt onze staat van zijn afhankelijk van iets in de buitenwereld, terwijl werkelijke oplossingen altijd van binnenuit komen.

We voelen ons denken en niet de buitenwereld en dat is heel goed nieuws. Waarom? Omdat gedachten vluchtig van aard zijn. Ze komen en gaan. Tenzij wij er heel veel aandacht aan besteden, die gedachten als de waarheid zien en ze heel serieus nemen. Dan blijven ze rondhangen als pubers op een feestje met veel bier. Maar het hoeft niet. Zonder jouw focus drijven die gedachten vanzelf weer voorbij.

Als je stressvolle gedachten voelt hoef je geen enkele actie te ondernemen in de wetenschap dat het slechts een signaal is dat je ver van huis bent. Ver van je liefdevolle bron, waar je vanzelf weer naar terugkeert als je ’t even de tijd geeft. Je stress lost moeiteloos op in het licht van je aanwezigheid. En het mooie is: eenmaal weer in je natuurlijke staat van zijn heb je altijd de juiste respons op elke situatie. Je hoeft niet uit een situatie te stappen, maar je ontspant er middenin. Zo onderneem je als vanzelf ook de juiste acties, zonder erover na te denken. Zonder stress.

Themadag20sept_LichtwerkplaatsWil je ook een ‘deep dive’ nemen in het thema stress en weten hoe jij beter voor jezelf kunt zorgen? Kom dan naar onze themadag: Burn-out en stress, hoe blijf je ontspannen? op zaterdag 20 september a.s.

Een fijne en verdiepende dag met talloze uiteenlopende workshops, lezingen en speedconsulten. Laat je bijvoorbeeld inspireren en tot rust brengen door de natuur met wandelworkshop De Gouden Wandeling of ontdek de ‘Zzzzzzz’ factor met Angela Mastwijk.

Voor een kaartje betaal maar € 20,00! Dit inclusief koffie, thee, workshops, lezingen en speedconsulten de hele dag door naar hartelust.

Kom je ook? Aanmelden kan tot 18 september:  www.bit.ly/themadag20sept_ontstress

 

Interessant en Inspirerend