** Blog | Stress

Young Man with His Hand on His ForeheadStress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie, die gezond is zolang ze kort duurt. De stressreactie is ontstaan in de natuur; het lichaam wordt klaargemaakt voor een overlevingsreactie: vechten of vluchten.

In de jungle geldt: een bedreiging is hevig, maar kort. Dat is niet de realiteit van ons dagelijks leven. Onze geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem zo vaak getriggered dat het niet meer tot rust komt. Er worden voortdurend stresshormonen in ons lichaam aangemaakt; er ontstaat chronische stress.

De prijs van stress kennen we allemaal: verlies aan plezier, creativiteit en productiviteit. Een vervreemdend gevoel, alsof we geleefd worden door de activiteiten en minder aanwezig zijn in het moment. Voor de samenleving is de prijs ook hoog. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat 150.000 tot 300.000 werknemers zich jaarlijks ziek meldt wegens stress. Het kost de economie 6 miljard. Stress lijkt onuitroeibaar. Maar is dit zo?

Niet de drukke buitenwereld, maar de geest is de veroorzaker van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij de stressmachine in. Dit gebeurt onbewust: opeens merk je dat je gestresst bent. Alleen als we ons richten op deze schakelfunctie van de geest, kunnen we het mechanisme bij de wortel aanpakken.

Bron: Aandachtstraining

Interessant en Inspirerend