Blog | Terugkomen bij jezelf

thuiskomenbijjezelfZelfkennis is het kennen van jezelf. Je kent je gedachten en gevoelens en weet waar je staat. Je weet waar je blij van wordt en wat je verdrietig maakt. Je weet wat je angsten zijn en ook waar je passie en kracht liggen. Je bent niet bang om eerlijk naar jezelf te kijken en durft je schaduwkanten onder ogen te zien. Je kunt dan, als je dat wilt, ook je schaduwkanten stukje bij beetje veranderen of er in elk geval bewust mee om gaan.

Vanuit zelfkennis kun je bewust handelen. Wanneer je een emotie voelt, kun je deze doorvoelen, observeren, misschien zelfs begrijpen waar de emotie vandaan komt en besluiten om er wel of niet naar te handelen. Vanuit zelfkennis kun je keuzes maken die bij jou passen en laat je je niet zo gauw op het verkeerde spoor zetten. Zelfkennis is ook van belang bij zelfliefde. Wanneer je jezelf echt kent, kun je jezelf met al je aspecten, positief én minder positief, liefhebben. Bovendien is het zo dat als je jezelf goed kent en begrijpt, je andere mensen ook beter kunt begrijpen.

Je kunt jezelf kwijtraken. Je laat je dan meeslepen in bepaalde activiteiten, verslavingen of andere mensen die op het eerste gezicht onschuldig lijken, maar bij nader inzien misschien niet goed voor je zijn of eigenlijk niet bij je passen. Je gaat ergens volledig in op en laat jezelf, jouw kern en identiteit, achter. Als je jezelf kwijt bent geraakt weet je niet meer wie je zelf bent en dat kan erg verwarrend zijn. Om jezelf terug te vinden kun je meestal het beste in herinnering terug gaan naar een tijd voordat je jezelf begon kwijt te raken. Wat deed je toen? Wat dacht je toen? Wat maakte je gelukkig? Om jezelf terug te vinden kun je je op die manier in jezelf verdiepen.

Wil je graag dat iemand met je meekijkt? Onze experts delen met liefde hun wijsheid met je om je te begeleiden naar meer inzicht in jezelf. Op 13 april kun je ook meedoen aan de workshop Thuiskomen in jezelf.

Tekstbron: Tessa Nachtegaal

Interessant en Inspirerend