Blog | Verbinding maken met jezelf

breaking_free met logoAls je vanuit je authenticiteit wilt leven, is het ook van belang dat je verbinding maakt met jezelf.

Niet met wie je denkt te zijn, maar wie je daadwerkelijk bent. Daarom is het interessant en noodzakelijk dat wij eens stil staan hoe wij verbinding kunnen maken met onszelf, en waar wij verbinding mee maken.

Als we spreken over verbinding maken dan is het essentieel dat wij ook weten waar wij verbinding mee wil maken. Wat zijn de onderdelen waar wij verbinden mee willen maken? We bestaan uit een geest/bewustzijn, een energielichaam en een fysiek lichaam. (Voor geest/bewustzijn kunnen wij wellicht ook hart of ziel in vullen.)

Wij kunnen ook nog zeggen dat wij op zich één zijn, maar dat wij onszelf niet als één ervaren, wij ervaren dat wij een lichaam hebben, wij ervaren niet dat wij een lichaam zijn. De ervaring dat wij een lichaam hebben, betekent dat wij een duale zienswijze hebben. En dit geldt misschien nog wel sterker met onze emoties. Wij ervaren dat wij een emotie hebben, in plaats van dat die emotie een tijdelijk onderdeel is van ons zijn.

Als deze drie onderdelen goed in balans zijn, wij ons één voelen met onszelf. Dan zullen wij ons krachtig voelen. En daar ligt ook gelijk de crux, wij kunnen ons niet goed één voelen met onszelf omdat wij moeite hebben met het accepteren wie wij daadwerkelijk zijn en wij hebben geleerd om ons te verbinden met wie wij willen zijn. Dus wij hebben onvoldoende verbinding met wie wij echt zijn. En hebben meer verbinding wie wij willen zijn. Of wie ons ego wil zijn.

De oplossing is om toch verbinding te maken met wie je bent, hoe vervelend dat soms ook is. Om gelukkig te zijn moeten wij ook de onplezierige gevoelens ervaren. Het klinkt tegenstrijdig, maar daar begint het wel. Wij dienen onze vervelende gevoelens, gedachten en sensaties toe te laten, te accepteren, te ervaren, te voelen.

Hierdoor leren wij de verbinding die het ego met ons heeft gemaakt los te laten en wij starten met een nieuwe verbinding en dat is de verbinding tussen wie wij echt zijn. En wie wij echt zijn, is een persoon met onzekerheden, met onplezierige en plezierige gevoelens, met vrolijkheid, en ga zo maar door. Deze verbinding is de oorspronkelijke verbinding tussen ons bewustzijn, ons energielichaam en ons fysieke lichaam. Vanuit deze verbinding is groei mogelijk en is verbinding met anderen mogelijk.

Als wij contact kunnen maken met onszelf en onszelf accepteren zonder schuld, schaamte of ander oordeel, dan is persoonlijke groei en ontwikkeling echt mogelijk. Dan kunnen wij groeien vanuit onze potentie. Dan kunnen wij authentiek leven.

Bron: Geïnspireerd door Guido de Valk

Interessant en Inspirerend