** Blog | Waarde(n)

worthRomyInzicht in je eigen waarden geeft je de mogelijkheid om waardevolle, langdurige relaties te creëren. Je kan ontdekken hoe je communiceert op een manier die jouw waarden met die van anderen verbindt, wat de meest belangrijke vaardigheid in het ontwikkelen, het handhaven en verrijken van je relaties is. Romy Quint is gedragspecialist en deelt graag dit artikel met je.

Je kan bijvoorbeeld een weinig inspirerende activiteit aan je waarden koppelen, of  je waarden koppelen met die van iemand anders. Daarvoor moet je beginnen met het identificeren van je eigen waarden, die uniek zijn voor jou. Jouw waarden en hun hiërarchie of rangorde bepalen hoe je de wereld ziet (selectief aanwezig bent in) en hoe je handelt in (selectief reageert op) je wereld. Ze bepalen dus ook de resultaten die je behaalt en uiteindelijk, de loop van je leven.

Je waarden zullen zich uiten in sommige of alle van de zeven gebieden van het leven: spiritueel, mentaal, beroepsmatig, financieel, familiaal, sociaal en fysiek. Elke waarde geldt als weg naar een diepgaande, voldoening gevende verbinding met het universum. In mijn ervaring, hebben ongeveer 75 procent van de mannen hun waarden op het gebied van intellect, financiën en beroep, terwijl ongeveer 75 procent van de vrouwen zich richten op het familiale, sociale en fysieke vlak. Vijfentwintig procent van de mannen concentreren zich vaker op de meer gangbare gebieden voor vrouwen, en vice versa.

Soms laten mensen hun angsten om volgens hun waarden te leven hen in de weg zitten. Dit kan stress en een gevoel van leegte veroorzaken. Begrijp, dat zelfs dán je waarden je gedrag bepalen. Je zult er altijd voor kiezen om de persoon die jouw waarden het minst belangrijk vindt, teleur te stellen. Dus angst, of het vermijden van de teleurstelling is eigenlijk ook een vorm van een waarde. Er zijn zeven fundamentele angsten die je leven kunnen regeren en je ervan weerhouden de beste versie van jezelf te zijn:

  • Angst om te breken met een geestelijke autoriteit (ik wil niet worden beschouwd als een slecht persoon)
  • Angst om mentaal niet capabel genoeg te zijn (ik ben niet slim genoeg, ik denk niet dat ik de juiste papieren heb)
  • Faalangst – beroepsmatig (ik zal niet slagen, ik schiet te kort)
  • Angst voor verlies van financiële middelen (ik raak blut of ga failliet, ik zal niet genoeg geld hebben om te overleven)
  • Angst voor verlies van dierbaren – familie (mijn ouders zouden me kunnen onterven, mijn geliefde zal me verlaten, mijn vrienden zullen me haten)
  • Angst voor sociale afwijzing (ik ben bang voor wat iedereen zal denken, ik zal niet in de groep passen, mensen willen niet met mij optrekken)
  • Angst om fysiek niet capabel genoeg te zijn (ik ben niet lang genoeg, sterk genoeg, of goed genoeg, ik heb er de energie niet voor)

Als iemand bijvoorbeeld opgevoed is met een vorm van religieuze indoctrinatie, zullen deze overtuigingen – zelfs wanneer die persoon stopt met het in de praktijk brengen van de godsdienst – later onbewust opnieuw de belangrijkste zijn, en voormalig volgelingen zullen aarzelen om hun huidige waarden voor de oude te zetten. Deze angst kan invloed hebben op waarden als spiritualiteit (zoals het samengevat wordt), verbinding, of aanvaarding. Ik kom voortdurend mensen tegen die waarde hechten aan rijkdom, maar worden tegengehouden door een spirituele tegenhanger in combinatie met een ingebakken overtuiging dat geld de wortel is van alle kwaad is, ‘vies’ is, en ga zo maar door. Dus ze ervaren een conflict van waarden: materiële rijkdom versus religieuze opvattingen over geld.

Het is belangrijk om te onthouden dat angst het gevolg is van een scheef of eenzijdig perspectief. Je kan leren hoe je deze angsten op kan lossen, maar je kan als je wil zelf al achterhalen wat je echt graag zou doen in je leven en de angst(en) die je kent erkennen. Waarden conflicten komen vaak voor, maar je ware aard komt naar boven door op een bepaalde manier naar je leven te kijken. Je waarden systeem zal duidelijk worden als je 13 eenvoudige vragen beantwoord.

Als je inzicht wil krijgen in wat écht belangrijk is voor jou – zodat je je doelen daar op af kan stemmen – vraag dan gratis de Demartini Waardenbepaling™ aan via info@quintessentialcoaching.nl

Wil jij meer uit jezelf halen? Meer naar jouw waarde(nl) leven zodat je meer ontspannen in het leven komt te staan?

Themadag20sept_LichtwerkplaatsKom dan naar de themadag Stress en Burn-out, hoe blijf ik ontspannen? Er zijn tal van workshops, lezingen en speedconsulten met experts die hun wijsheden graag met je delen! De bijdrage voor een kaartje is maar 20,00, inclusief koffie, thee en naar hartelust kun je de hele dag overal aan deelnemen.

Meld je uiterlijk 18 september aan op: www.bit.ly/themadag20sept_ontstress

Een fijne en verdiepende dag met talloze uiteenlopende workshops. Laat je bijvoorbeeld inspireren en tot rust brengen tijdens de Yoga & Meditatie worskhop van Happy Lifestyle, of ontdek hoe jezelf effectief met pijn en angst om kan leren gaan door EFT tijdens de workshop met Martin de Witte.

 

Neem gezellig iemand mee voor een mooie dag. Deze Themadag leent zich trouwens ook uitstekend om er een weekendje weg van te maken in het mooie oude Zutphen. Kom je ook?

Dit artikel is gebaseerd op het werk van John F. Demartini. Meer over Romy kun je lezen op www.quintrelatietherapie.nl

Interessant en Inspirerend