Blog | Wat is zingeving?

waiting_for_spring met logoWat betekent zingeving voor jou? Hoe ziet dat er voor jou uit in je dagelijks leven? Sta je er wel eens bij stil? Is het juist een sterke leidraad voor jou?

Zingeving is betekenis of zin-geven aan het leven. Zingeving is de behoefte te ‘weten’, dat wat we doen in het leven een waarde heeft, betekenis heeft, er toe doet.

De betekenis van het leven kun je op twee manieren zien; de mens moet elke dag zelf betekenis geven aan haar of zijn leven. Of, het leven heeft betekenis in zichzelf, bijvoorbeeld al doordat we leven.

Dat we betekenis willen geven aan het leven is een behoefte van elk mens. Kennelijk is de zin of de onzin van het leven niet vanzelfsprekend.

Het woord zin-geven, betekenis geven, zegt al dat dit een actief proces is. De gevonden betekenis geeft evenwicht en richting in deze complexe wereld.

De samenleving waarin we leven gaat snel en verandert voortdurend. We hebben vaak het gevoel dat we tijd tekort komen en nooit goed genoeg zijn. In de wedloop van carrière maken, een groter huis, een tweede vakantie, noem het maar op. Geluk lijkt te koop en het leven maakbaar. Tegelijkertijd weten we dat er ondanks alle materiële welvaart ook iets verloren is gegaan… We komen onszelf tegen bij grote gebeurtenissen in ons leven en voelen ons dan met lege handen staan. Is dit werkelijk de wereld waarin we willen leven?

Op steeds meer plaatsen klinkt een oproep tot verandering. Er is momenteel meer dan ooit behoefte aan bezinning en rust. Mensen stellen zich vragen: ‘Wat is eigenlijk de zin van het leven?’, ‘Is dit het nu?’, ‘Waarom is er zoveel ellende in de wereld?’, ‘Hoe komt het toch dat iedereen het zo druk heeft?’

“Meester worden van je eigen leven betekent niet dat je leven gaat zoals jij wilt, maar dat je leert inzien wat het leven met je voorheeft.”

Patty Harpenau

De huidige tijd zou het begin kunnen zijn voor een beter evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. Voor nieuwe antwoorden op de grote levensvragen. In onze samenleving zijn we bezig om het anders te doen; spiritualiteit is overal voelbaar en zichtbaar in de media. Spirituele tijdschriften en boeken worden veel gekocht en televisieprogramma’s met een spirituele insteek veel bekeken. We volgen spirituele cursussen en seminars, doen aan reiki of yoga. In de directe omgeving zijn spiritualiteit en zingeving steeds vaker onderwerp van gesprek. We zijn massaal op zoek naar onszelf.

Bron: Geïnspireerd door het Huis voor zingeving

Interessant en Inspirerend