** Blog | Wat zijn overtuigingen?

Mini workshopEen overtuiging is niets anders dan een stemming, een innerlijke presentatie van een idee, die het gedrag regeert.

Overtuigingen zijn generalisaties en hebben een structuur. Een structuur in termen van subtiele verschillen in kwaliteit van innerlijke beelden, geluiden en gevoelens. Met andere woorden de ervaring van ‘ergens van overtuigd zijn’ hangt samen met het soort beelden, geluiden en gevoelens die we innerlijk ervaren en reeds eerder hebben ervaren.

Dit geeft aanknopingspunten voor verandering van onze bestaande overtuigingen. Met andere woorden wat we kunnen en wat we doen, zal invloed hebben op wat we geloven; nu en in de toekomst!

Effectief behandeld, kunnen overtuigingen de machtigste krachten zijn om goede en zinvolle zaken in je leven te creëren. Anderzijds kunnen die je reacties en gedachten belemmeren net zo verwoestend zijn als vermogende overtuigingen je kunnen bekrachtigen. In feite is er géén machtiger, richtinggevende kracht voor menselijk gedrag dan een overtuiging. Hoe meer we over ons menselijk gedrag leren, hoe meer we leren over de buitengewone ‘macht’ die overtuigingen over ons leven hebben. Om ons gedrag in dit leven te willen veranderen, zullen we de aandacht moeten besteden aan onze eigen overtuigingen-systeem!

Als hooggevoelig persoon stuit je vaak op angsten en beperkende overtuigingen. Ben je bang te worden afgewezen, niet capabel genoeg te zijn, voor jezelf op te komen? Vind je dat je alles zelf moet doen of juist dat de ander het moet oplossen voor je?

Waar je tegenaan loopt als je dit gaat onderzoeken heeft te maken met zelfkennis, overtuigingen, angsten,  normen en waarden. Is dit herkenbaar voor jou en loop jij ook vaak aan tegen beperkende overtuigingen? Hoe ga jij ermee om en wat doe jij om je je daardoor niet te laten beïnvloeden?

Wil jij gelijkgestemden ontmoeten? Je ervaringen en kennis delen? Elkaar inspireren en motiveren? Kom dan woensdag 30 juli naar de Hsp bijeenkomst in Zutphen. Wil je meer weten of je inschrijven? Dat kan via deze link http://bit.ly/HSP30juliLichtwerkplaats

Bron: Geïnspireerd door Het nieuwe inzicht

Interessant en Inspirerend