** Blog | Weer fris aan het werk na de vakantie!

originalkopieHet is weer voorbij die mooie zomer……..net als jouw vakantie. Lang had je er naar uitgekeken: vakantie!! Maar alles wat leuk is, gaat snel voorbij. Sommige mensen voelen zich na hun vakantie als herboren en gaan weer vol goede moed aan het werk. Maar meestal duurt dat gevoel niet lang. Hoe ga je weer fris aan de slag?

Je bent heerlijk op vakantie geweest, even helemaal niets. Geen deadlines, geen vervelende collega’s en geen overwerk. Alle stress en zorgen zijn van je af gevallen. Dit geeft veel energie en je gaat weer vol goede moed aan het werk. Maar al snel lijkt dit gevoel alweer diep weggezonken. De routine heeft het weer overgenomen en oude irritaties spelen weer op. Door weer in hetzelfde patroon te vallen als voor de vakantie zal de gevreesde burn out op de loer liggen. Om dit te voorkomen geven we je een aantal bruikbare tips voor een frisse start:

1) Veel mensen krijgen na hun vakantie en die meteen beginnen met werken, snel weer langdurige klachten, als somberheid, concentratiegebrek en moeheid. Het is daarom wijs om een paar dagen in te plannen tussen thuiskomst van vakantie en de eerste werkdag. Op die manier krijg je langzaamaan de tijd om bij te komen en weer te wennen aan het ritme. Je gaat weer uitgerust naar je werk. En dat is erg belangrijk voor een positieve gemoedstoestand.

2) Tijdens je vakantie heb je misschien dingen gedaan die je prettig vond en eenmaal thuis niet meer doet, zoals wandelen, lezen, en zwemmen. Houd deze activiteiten erin. Het belangrijkste is dat je lekker in je vel zit, anders zul je nooit optimaal kunnen functioneren. Plan dus gewoon tijd in voor deze dingen. Dus niet denken maar gaan doen:)

3) Tijdens de vakantie krijg je eindelijk de kans tot rust. In de drukte van het dagelijkse leven is er geen tijd om stil te staan bij waar je mee bezig bent en wat je nu werkelijk wilt. Tijdens de vakantie kan dit wel en er kunnen dan ook inspirerende ideeën ontwaken. Laat het na je vakantie dan ook niet bij deze ideeën en onderneem actie. Het zal alleen zoden aan de dijk zetten als je een reëel plan maakt en dit plan ook daadwerkelijk uitvoert. Laat deze goede ideeën niet langzaam wegebben in de drukke routine van alledag. Dat zou eeuwig zonde zijn.

4) Veel mensen raken na de vakantie even in een dipje, maar vinden al snel hun draai wel weer. Maar wat als de positieve energie helemaal niet meer terugkomt en je somberheid en vermoeidheid de overhand houden? In dat geval moet je deze gevoelens heel serieus nemen. Bekijk wat er op je werk mist en of daar een oplossing voor gevonden kan worden. Bespreek dit met je baas en collega’s. Kijk eerlijk naar de situatie. Het kan zijn dat je tot de conclusie moet komen dat deze baan toch niet geschikt is voor jou en dat je uit moet gaan kijken naar iets anders.

Het is dus heel belangrijk om goed bij jezelf te blijven en te voelen wat nog werkt of juist niet meer werkt voor jou. Is dit herkenbaar voor jou? Heb jij ook moeite om weer aan de slag te gaan na een heerlijk ontspannen vakantie? Vertel ons wat jij doet om weer gemotiveerd en fris terug te keren naar je werk!

 

Bron: Geïnspireerd door Mens en samenleving

Interessant en Inspirerend