Blog | Wanneer ben je authentiek?

Paraplu roodJe moet bij jezelf blijven…Je wordt wie je bent…Het moet vanuit jezelf komen…Maar hoe authentiek ben je dan daadwerkelijk? Wanneer ben je eigenlijk een authentiek persoon? We nodigen je uit om je eigen ervaringen te delen, want één waarheid bestaat volgens ons niet.

Onze kijk op authenticiteit:

Authentieke personen denken zowel met hun hoofd als met hun hart. Ze streven gedisciplineerd en met passie hun doelen na. Vinden hun waarden en normen belangrijk en houden relaties met anderen hoog.

Belangrijke eigenschappen om een authentiek persoon te zijn:

1. Het besef dat je eerst jezelf moet leren kennen, wetend dat je nooit uitontwikkeld bent.

Daar komt nog bij: jezelf accepteren. Time-outs en zelfreflectie zijn daarbij belangrijke tools. Zo vinden wij het belangrijk dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt; even afschakelen door een wandeling te maken of muziek te luisteren bijvoorbeeld. Gewoon om je hoofd leeg te maken en eens alles op een rijtje te zetten. Dat werkt inspirerend. Wanneer heb je voor het laatst in je eentje een wandeling in de natuur gemaakt of in je eentje lekker naar je favoriete muziek geluisterd?

2. Je kunt alleen authentiek zijn binnen een passende sociale omgeving.

Iedereen heeft minstens één persoon in zijn omgeving nodig bij wie die volstrekt open en kwetsbaar kan zijn. Vaak krijgt de partner die rol, maar het kan natuurlijk ook een goede vriend of mentor zijn. Daarnaast is het fijn als je een netwerk van inspirerende personen om je heen hebt; als spiegel, als klankbord, als leerpunt. De meeste mensen netwerken vanwege acquisitie. Logisch, maar er valt zo veel méér te bereiken als je óók een netwerk hebt voor persoonlijke groei. Zo leren we zelf altijd meer van het luisteren naar anderen dan door zelf verhalen te vertellen. Is jouw netwerk alleen een bron van werk of óók nog een bron van inspiratie?

3. Authentieke personen laten zich leiden door hun kompas en niet door een klok.

Het is verleidelijk om je te laten leiden door de waan van de dag, in plaats van door datgene wat echt belangrijk is. Maak maar eens een matrix van vier vlakken; zet belangrijk/onbelangrijk bovenaan en urgent/niet urgent aan de zijkant. Meer tijd besteden aan het vak ‘belangrijk en niet urgent’ – dat is het vak waar volgens ons authenticiteit ontstaat – betekent minder tijd voor onbelangrijk/niet urgent – het vak van overbodigheid. Welke overbodige activiteiten kan je verminderen om zo meer tijd over te houden om aan je kompas te besteden?

Wij zijn heel benieuwd naar jouw visie over authenticiteit en met name naar je alledaagse ervaringen!

Bron: Geïnspireerd door Approba

Interessant en Inspirerend