Expertblog | Afscheid nemen

blogboomafscheidVan de boom naast mijn werkhuisje moesten een paar takken afgezaagd. Ze waren al dood en dreigden bij een storm af te breken. 

Het beeld deed me denken aan het pijnlijke stuk van afscheid nemen, ook als je weet dat het goed is. Er is toch gelijk een wond zichtbaar. We nemen allemaal afscheid in ons leven, de ene keer vrijwillig en soms zeer ongewenst en onverwacht. 

Als je je baan verliest zonder dat je dat wilde, is er sprake van een pijnlijk verlies. Je bent in verwarring, boos, je leven staat op zijn kop, zonder dat je daarom hebt gevraagd. Als dat je overkomt, snapt iedereen dat je tijd nodig hebt om de draad weer op te pakken. Het lukt niet gelijk je weer open te stellen voor een nieuwe weg. Je wilt eigenlijk zo snel mogelijk weer ergens aan de slag, dat vraagt om het eerst verwerken van de pijn van het afscheid. Pas daarna kun je weer in je kracht staan en je focus richten op iets nieuws.

Elke keuze die je zelf maakt, creëert ook een einde van iets, een afscheid. Als je zelf kiest voor een andere baan of van iets anders afscheid neemt, bijvoorbeeld van oude patronen waar je last van hebt gekregen, dan is dat een positief afscheid.

Waarom zou dat pijn doen?

Mijn ervaring is dat ook dan een wond ontstaat, zoals bij de boom op de foto. Als ik naar mezelf kijk kan ik de tak die is afgezaagd zien als iets waar ik last van had. Iets dat eigenlijk al “dood’ was en me niet meer diende, bijvoorbeeld mijn angst om te falen. Dan ben ik blij dat ik die tak kan afzagen, die angst mag loslaten. Tegelijkertijd is er ook de wond, waar ik de tak heb afgezaagd. Die tak heb ik jaren bij me gedragen, die heeft me ook mede gevormd tot wie ik ben. Dat deel van het afscheid nemen vraagt om verzorging en aandacht.

Als ik die vraag negeer en krachtig vooruit ga, kom ik mezelf vroeger of later tegen en is de wond misschien wel gaan ontsteken. De boom zegt mij: bij elke keuze, hoe mooi en positief ook, is een kant van afscheid nemen, wees daarin zorgzaam voor jezelf, des te sneller heelt de wond en groei je stralend verder.

  • Waar herken jij dit verhaal en hoe ga jij om met afscheid nemen?
  • Hoe zorg jij voor de wond die dan ontstaat?

Als je dat wilt delen, je bent welkom!

Wandelcoaching - Annemiek van der Velden
Wandelcoaching – Annemiek van der Velden

Door expert Annemiek van der Velden | Wandelcoach

Ze brengt je letterlijk en figuurlijk in beweging.  Met De Gouden Wandeling begeleidt ze mensen die een verandering doormaken in hun werk of leven en ook bij stress en burn-outklachten.

Interessant en Inspirerend