**Expertblog | Roest | Zonzekerheid

14862_678902435505734_942764723_n-2“Heerlijk, kind,” reageert ze op mijn mededeling dat ik binnenkort weer op pad ga. “Ik vind het mooi dat je op deze manier kunt leven. Als je altijd in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien, raak je zo snel vastgeroest in patronen.” Ik moet erom lachen. Ze is in de tachtig, mijn voormalige buurvrouw en ‘tweede moeder’. Zelf woont ze al haar hele leven in dezelfde straat in Utrecht, maar vastgeroest is ze allerminst. Ze kreeg bijna vijftig jaar geleden ongetrouwd een kind en voedde het alleen op. De hele buurt sprak er schande van. Bij de Zeeman maakten winkelende buurvrouwen er snerende opmerkingen over:”is dat kind wel van jou? Je bent toch niet getrouwd?” Dan antwoordde ze quasi-verbaasd met de voor haar zo kenmerkende humor: “Oh, moest dat dan? Dat wist ik niet.”
Ze werkte ‘s nachts en ‘s middags was ze er voor ons, haar dochter en mij, twee beste vriendinnen. Met altijd originele ideeën. Ze stimuleerde onze natuurlijke creativiteit en we mochten veel. Dansen in de regen en stampen in de plassen, terwijl de kinderen uit de straat binnen moesten blijven omdat ze anders vies werden. Samen protesteren tegen het eten van vlees, pal voor de deur van mijn vader’s slagerij. De hele buurt had er een mening over. Als ze haar vakantiegeld kreeg, hing ze de bankbiljetten in een feestelijke slinger door de hele kamer. Ook nu, met een steeds onwilliger lijf, is haar geest vrij. In de woonvoorziening voor ouderen neemt ze deel aan de activiteiten waar ze zin in heeft, maar ze weigert mee te doen aan de psychologische spelletjes die gespeeld worden door dezelfde buurvrouwen van vroeger. Voor haar geen roddel, uitsluiting, oordelen en kliekjesvorming. Ze kijkt er van een afstandje naar met dezelfde milde humor van vroeger en gaat haar eigen gang. Nu maakt ze een feestje van de opgespaarde afwas, zo vertelt ze mij.

Vrijheid zit niet in je omstandigheden, maar diep van binnen. Het kan ervaren worden in een aftakelend, immobiel lichaam in een omgeving waar je al tachtig jaar verblijft, of in een soepellopend lijf dat zich voortdurend verplaatst door Europa. Zoals je ook in beide vormen vastgeroest kunt zijn.

 

angelaAngela Mastwijk is reizend schrijver/3P-facilitator/ serveert hier een heldere kijk op de wereld in hapklare brokken. Ze is verbonden aan de Lichtwerkplaats als expert, geeft prachtige workshop op hun lokatie en portugal en neemt je graag mee naar een nieuwe blik op jezelf met Zonzekerheid.

zonzekerheid.nl

Interessant en Inspirerend