* Gastblog | Systeemdoorbrekers

Gastblogger: Marita Coppes

Een bevrijdende keuze 

natuur inSieny, een boerendochter, had het moeilijk in haar eerste baan als groepsleidster van jong volwassenen met een autistische stoornis. Hoewel deze mensen een duidelijke structuur nodig hebben, werd er in haar ogen ook enorm ‘betutteld.’ Alsof een autistische stoornis ook meteen betekent dat er geen keuzevrijheid meer is en alle keuzes voor hen gemaakt moeten worden. Hun onrust, door een veelheid aan prikkels, werd beheerst door medicijnen en strakke regels. ‘Bij ons thuis op de boerderij, als de dieren onrustig werden, gingen ze naar buiten. Waarom deze mensen niet?’  

Sieny besloot de bewoners mee te nemen naar buiten, hen te laten rennen en contact te laten maken met de natuur. Dat werkte; ze werden vanzelf rustiger. Maar haar besluit stuitte op veel weerstand. Het beviel de gevestigde orde, groepsleiders die het gewend waren de teugels strak in handen te houden, niet dat een jong meisje andere keuzes maakte. Zelfs al werkte het.

Sieny:’ Ik heb jaren geprobeerd om me aan te passen aan de manier waarop er gedacht wordt en gewerkt wordt met mensen met een autistisch spectrum stoornis. Maar het putte me uit. De keuze om voor mezelf te beginnen bevrijdde me en gaf me de kans om mijn visie in praktijk te brengen. In mijn huizen wonen mensen, die anders in gesloten inrichtingen zouden zitten, nu vrij zelfstandig. Deze mensen bloeien op doordat we ze een gevoel van vrijheid en keuzemogelijkheden geven, binnen de structuur en duidelijkheid die ze nodig hebben.’

Systeemdoorbrekers

Sieny is een systeemdoorbreker. Ze wist binnen de gevestigde orde, opgebouwd uit geschreven en ongeschreven regels, haar eigen innerlijke ordening, of eigen-wijsheid, te handhaven. Systeemdoorbrekers zijn moedige mensen, die eenzaamheid, uitsluiting en toorn riskeren. Mensen binnen een systeem houden niet van systeemdoorbrekers; ze rommelen aan hun veiligheid en zelfs aan het bestaansrecht van een systeem.

systeemdoorbrekers

Veel mensen raken in de knoop omdat ze hun ziel en zaligheid in een vorm of systeem proberen te persen die niet overeen komt met hun eigen waarden. Door goed te kijken naar waar je botst in dat systeem kun je ook weer in contact komen met je eigen waarden; wat vind ik nu echt belangrijk? Wat zijn mijn voor-waarden om mijn talenten tot bloei te laten komen? 

Voor de één is dit de vrijheid en de uitdaging van het ondernemersschap, voor de ander juist de duidelijkheid van een vast inkomen en het kunnen samenwerken in een vast team een voorwaarde.

Ruimte maken

Hoewel systeemdoorbrekers veel weerstand oproepen, zijn ze onmisbaar voor een gezond systeem waarin groei mogelijk is. Zonder systeemdoorbrekers als Rosa Parks (een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die weigerde om in de bus een plaats in te nemen bedoeld voor Afro-Amerikanen) is er geen Barack Obama en zonder ‘die irritante’ zwarte schapen in gezinnen geen bewustzijn over wat die (ongeschreven) regels nu eigenlijk zijn. Zonder systeemdoorbrekers zijn we slaven van regels die niet eens door onszelf zijn opgesteld, maar waar we ons toch aan conformeren omdat we niet beter weten.

Systeemdoorbrekers begrijpen de sloper die ik ooit in Amsterdam sprak die over zijn vak zei: ’Ik sloop niet. Ik maak ruimte voor iets nieuws.’

Je reactie is welkom

Als je wilt reageren of je hebt vragen over dit blog, dan kun je hieronder je reactie achterlaten. En voel je natuurlijk vrij om dit artikel door te sturen naar geïnteresseerde vrienden.

Marita Coppes gastblogger voor de Lichtwerkplaats

marita

Ik ben Marita Coppes. In mijn praktijk de Onderstroom geef ik ondernemers en gezinnen zicht op het systeem waarin ze staan.Vanuit het vertrouwen dat aandacht werkt en dat alles wat aandacht krijgt, groeit, bekrachtig ik mensen met het maken van keuzes die hun systeem dient. Ik woon in Eefde, ben getrouwd met Niels en heb twee kinderen van 9 en 6.

sign_lwplaats_wit1.jpg

Interessant en Inspirerend